La Comunitat Valenciana suma vora 2.000 autònoms més el 2022

Amb un increment del 0,6%, és la tercera comunitat autònoma que més creix

Un treballador abaixa la persiana d'un local comercial, en una imatge d'arxiu
El comerç ha patit una caiguda important del 2,6% en afiliacions d'autònoms en un sol any / Rober Solsona (Europa Press)

La Comunitat Valenciana ha registrat un augment del 0,6% d’autònoms el 2022, 1.988 afiliacions més, fet que la situa entre les cinc úniques comunitats autònomes que han experimentat creixement el darrer any.

La província d'Alacant és, amb un 0,9%, la cinquena província de tot l’Estat amb major increment d'autònoms en un any. La de València tanca l'any en positiu, però per davall de la mitjana autonòmica amb un augment del 0,5% i Castelló ha experimentat una lleu davallada en el nombre d’afiliacions d'autònoms l'últim any (-0,1%).

L’estat espanyol en conjunt, però, ha perdut 1.204 autònoms en 2022. Es tracta de “la pitjor dada des de 2012” i l’únic exercici de la darrera dècada en què s’han perdut autònoms, segons afirma el president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor.

La tercera comunitat autònoma que més creix

A més, la Comunitat Valenciana se situa en tercera posició en el rànquing autonòmic d’afiliació d’autònoms, per darrere de les Illes Canàries i les Illes Balears que han experimentat un creixement del 2,8% i l'1,9%, respectivament.

A banda d’aquests territoris i de la Comunitat de Madrid i Andalusia, que també han tancat l’any en positiu, la resta de les comunitats autònomes han perdut afiliació d'autònoms el 2022. La Rioja, Castella i Lleó, Galícia i Astúries són les que més afiliacions han perdut.

Les dones, impulsores de l’emprenedoria el 2022

Les dones han liderat en l’últim any l’impuls a l’emprenedoria. Mentre el nombre d’homes afiliats com a autònoms ha descendit en 9.022 afiliats, un 0,4% menys que el 2021, el nombre de dones s’ha incrementat en un any en 7.816 afiliades, un augment del 0,6%.

Baixa el comerç i creixen les activitats artístiques

Pel que fa als sectors d’activitat, les dades reflecteixen una important caiguda del 2,6% en el comerç, que en termes absoluts suposa la pèrdua de 19.699 autònoms en un sol any. El segueixen les activitats financeres amb una davallada de l'1,5%, el sector de la indústria amb l’1,3% i l’hostaleria i l’agricultura que perden l’1,1% d’afiliacions en tot l’Estat.

Per contra, les activitats artístiques i d'entreteniment han crescut en un 4,5% en 2022, seguides de les activitats immobiliàries amb el 4,2%, la informació i comunicació amb un 3,8% i les activitats sanitàries, que augmenten les afiliacions un 3,7%.

També et pot interessar

stats