Dia de la Dona Emprenedora: elles emprenen més que ells

Lina Marín, Noelia Coll i Nadine Strzelczyk són tres exemples de dones que s'han llançat a obrir negocis amb un segell propi

Lina Marín, una emprenedora que va obrir el seu propi centre d'estètica / À Punt NTC

Aquest dissabte se celebra el Dia de la Dona Emprenedora, que busca fer visible la seua contribució en l'activitat econòmica. I enguany es consolida un titular: elles emprenen més que ells. De fet, el 2021, de cada tres persones que es van donar d'alta com a autònomes, dues eren dones. A més, a la Comunitat Valenciana, la quantitat de dones emprenedores ha crescut un 2,7% respecte de l'any passat, mentre que la xifra d'homes ha crescut un 1,3%.

Aquesta tendència es veu més clarament donant una ullada als últims deu anys: mentre que la xifra de dones emprenedores ha crescut un 19,4%, la d'homes ho ha fet només un 5,9%. Elles són les que més negocis obrin i d'acord amb aquest informe de l'Associació de Treballadors Autònoms, un de cada 4 negocis és un comerç: el 24,8%.

Emprenedores que s'obrin pas

Lina Marín és una emprenedora colombiana que va invertir els seus estalvis per a obrir un centre d'estètica. Després de formar-se i treballar per a altres empreses, volia crear un negoci amb segell propi.  "Quan feia entrevistes de treball veia coses que no m’agradaven, i això era un impuls, perquè pensava que volia crear una cosa diferent”, explica Marín. “Vam reunir els estalvis que teníem i vam acudir al banc per a presentar el projecte”, continua. Amb l'ajuda de les dues filles es va consolidar al barri i ara ha contractat una empleada a temps parcial. 

Noelia Coll i Nadine Strzelczyk són dues emprenedores que han fundat l’empresa Voramar Fanplastic. Preocupades pels problemes mediambientals generats pel plàstic, s'han aliat amb aquest residu i han creat bosses de disseny originals, úniques i artesanes.“Transformem els plàstics en cabdells per a després, amb la tècnica tradicional de punt de ganxo, crear les bosses”, detalla Strzelczyk. Amb la col·laboració de botigues i supermercats de la ciutat de València i de Calp recopilen la matèria primera, i una comunitat formada per una dotzena de dones del barri del Cabanyal teixeixen les bosses. “És com el nostre ADN, hem nascut com una empresa que ho reaprofita tot”, ens conta Noelia Coll. “És el que ens han anat inculcant les nostres mares i àvies”. Prompte compliran un any amb aquest projecte que ha sigut guardonat pel triple impacte social, mediambiental i econòmic.

També et pot interessar

stats