La Comunitat Valenciana rebrà 30 milions més de la liquidació de 2016
El conseller Vicent Soler es mostra optimista perquè el debat polític sobre el nou sistema de finançament comence al setembre.
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha insistit a Madrid sobre el greuge que suposarà per a la Comunitat Valenciana que no arriben els 220 milions d’euros que preveia la flexibilització del dèficit. Aquests diners no vindran perquè el Congrés va rebutjar el programa d’estabilitat 2019-2021. Aquest pla preveia passar d’un dèficit autonòmic del 0,1% al 0,30%. En paraules de Soler la Comunitat Valenciana “és la pitjor [finançada] d’Espanya”. No hi haurà dèficit diferenciat per a la Comunitat Valenciana. La votació sobre aquesta decisió ha quedat suspesa.
Soler ha assistit al Consell de Política Fiscal i Financera que s’ha celebrat a Madrid. Allí, la ministra d’Hisenda del Govern d’Espanya, María Jesús Montero, ha confirmat que al setembre començaran les negociacions per a definir el nou model de finançament autonòmic. Per a això, cada autonomia haurà de nomenar un representant. El retard en el nou model de finançament ja és de sis anys.
De la reunió també es desprén que la Comunitat Valenciana disposarà de 30 milions addicionals. Aquests diners vindran després d’haver-se conegut la liquidació de 2016. Faltaven per ingressar 784 milions que finalment seran 814.
Al Consell també s’ha aprovat el Pla econòmic i financer de la Comunitat Valenciana, un pla que han hagut de fer quasi totes les autonomies: l’Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Madrid, Múrcia i La Rioja.
Més diners per 2019
Les autonomies rebran 102.920 milions d’euros d’entregues a compte de 2019. Aquesta quantitat suposa un increment del 7,2%. Encara que no hi haja pressupost general de l’Estat per a l’any que ve, les autonomies podran elaborar igualment els seus comptes.
La Comunitat Valenciana acudia a la reunió amb la intenció d’aconseguir un dèficit diferenciat per la seua situació. Ara també caldrà esperar la nova senda de dèficit que haurà de presentar el govern central. Cal recordar que la relaxació del dèficit va ser votada en contra per PP, Ciutadans, UPN, Bildu, Fòrum Astúries i Coalició Canària. S’hi van abstindre Units Podem, Compromís, ERC i el PDeCAT. Només PSOE i PNB van votar a favor.
Soler, optimista
El conseller d’Hisenda s’ha mostrat optimista pel “gir que estan donant les coses” i ha celebrat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haja enviat una carta a totes les comunitats autònomes per sol·licitar que designen un representant per a obrir al setembre “el debat polític sobre el canvi del model de finançament”.
A més, ha considerat “molt important” que la ministra “haja incidit en la necessitat de parlar de lleialtat institucional perquè no passe el que passava fins ara, que es prenien decisions per part dels ministeris i [després] les que pagaven eren les comunitats autònomes sense que això comportara un increment dels recursos”, ha manifestat.
D’altra banda, ha lamentat que aquest dimarts no s’hagen pogut votar els objectius de dèficit individualitzats per a les comunitats autònomes en el CPFF, com figurava en l’orde del dia, després de la no aprovació per part del Congrés divendres passat de la senda d’estabilitat per al període 2019-2021, que hauria representat una flexibilització del dèficit autonòmic de dues dècimes, del 0,1% al 0,3% del PIB.
Vicent Soler ha manifestat que els 220 milions de la flexibilització del dèficit vindrien “serien oli en un cresol per a consolidar els drets socials dels valencians”.