CCOO i la UGT proposen a la patronal espanyola pujades salarials del 4,5% per al 2023 i del 3,75% el 2024

Els sindicats també reclamen la creació d’un indicador que publique els beneficis reals de les empreses en cada sector

El secretari general de CCOO, Unai Sordo
El secretari general de CCOO, Unai Sordo / A. Pérez Meca / Europa Press

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha demanat a la patronal CEOE que es pronuncie “com més prompte millor” sobre la proposta conjunta del sindicat i de la UGT per a negociar el cinqué Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva, amb el qual busquen pujades salarials del 5% per al 2022, el 4,5% per al 2023 i el 3,75% el 2024. Uns augments que serien revisables d'acord amb la inflació i la situació econòmica de les empreses. 

“Espanya necessita millorar salaris i que part dels excedents empresarials siguen per a millorar-los”, ha argumentat el líder de CCOO en una entrevista aquest dimecres en TVE, en la qual ha assegurat que la proposta dels sindicats és “un últim cartutx que té un temps taxat”. Sordo creu que la proposta, presentada aquest dimecres, “té recorregut” i espera tancar-la “d'ací a maig”.

En cas de no obtenir un acord en un termini de dos mesos, Espanya observaria un increment de la conflictivitat laboral, segons el líder sindical, i les negociacions passarien a dependre de cada sector. A més, els sindicats pressionarien perquè el govern prenguera decisions en matèria de fiscalitat, que gravaren en major mesura els beneficis empresarials per a repartir el cost de la crisi.

Els sindicats proposen crear una llista amb els beneficis de cada sector

Sobre la clàusula de revisió salarial lligada a la inflació i la marxa d’algunes empreses, el secretari general de CCOO ha reclamat al govern un “indicador que publique d'informació fefaent” sobre els beneficis de cada sector.  La informació es facilitaria amb el permís del govern central a través del Sistema d'Informació Econòmica per a la Negociació Col·lectiva, amb una llista de les empreses cobertes per cada conveni col·lectiu, a partir del codi de conveni facilitat per cada empresa. 

Els sindicats proposen que el sistema d'informació se situe orgànicament en el Servei d'Estudis Tributaris i Estadístiques de l’Agència Tributària, atés que el gruix de la informació procedirà dels registres fiscals que explota aquest servei. A partir de les llistes, s’afegiria la informació que ja es publica sobre vendes (a partir de les declaracions d'IVA repercutit), compres (IVA suportat) i retribucions salarials (amb el model 111 de l'IRPF) des del 2014. “No entendria que el govern no remara a favor d'una proposta d'aquest tipus”, ha afirmat.

Per al líder sindical, la proposta és “raonada i raonable”, pot ser afrontada per la “majoria d'empreses”. A més, recull la petició de la patronal de tindre en compte les particularitats de cada sector a l'hora de negociar salaris i de no indexar la clàusula de garantia únicament a l'IPC, per a evitar efectes de segona ronda.

També et pot interessar

stats