CCOO i la UGT donen llum verda a l'acord sobre el conveni del metall i desconvoquen la vaga

En el document s’estableix un increment salarial del 3% entre el 2023 i el 2025 i del 2,55% el 2026

Imatge de la votacio de CCOO PV del preacord en el conveni del metall per a ratificar el preacord en el conveni del metall
Imatge de la votació de CCOO PV del preacord en el conveni del metall per a ratificar el preacord en el conveni / CCOO PV

Les assemblees de CCOO Indústria PV i UGT-FICA PV en el sector del metall han ratificat aquest dilluns el preacord en el conveni del metall aconseguit la setmana passada i han desconvocat la vaga prevista per a aquest dimarts, segons han informat els dos sindicats. Els termes del preacord de conveni provincial, amb una vigència de quatre anys, fins al 2026, estableixen un increment salarial del 3% per al 2023 —amb caràcter retroactiu des de gener—; del 3% el 2024 i el 2025 i del 2,55 el 2026.

Respecte a la clàusula de revisió salarial, a diferència de l'Acord Estatal de Negociació Col·lectiva, no estarà limitada en un punt, sinó en un percentatge de la diferència entre l'IPC final i l'increment pactat per a cadascun dels anys, independentment del resultat final de l'IPC. En cas que existisca una desviació "desmesurada", com ha passat aquests últims anys, s'han pactat uns percentatges per a assegurar el poder adquisitiu: per a l'any 2023 del 75%, per al 2024 i 2025 del 80% i per al 2026 del 100%. Així mateix, s'inclourà en el conveni la sentència que regula que els permisos s'iniciaran el primer dia laborable.

El principi d'acord recull la creació de comissions de transició justa, mobilitat sostenible, estrés tèrmic, prevenció i incapacitat temporal, mètodes i temps i majors drets d'informació quant a les empreses de treball temporal i centres especials d'ocupació. La comissió negociadora del conveni es reuneix aquest dimarts a les 10:00 a la seu de la patronal del sector (Femeval), on traslladaran la ratificació del preacord per l'assemblea i queda així desconvocada la vaga del metall de València convocada per a aquest dimarts.

CGT rebutja l’acord

La CGT ha assenyalat que no ha pogut fer una valoració del conveni en conjunt, encara que sí que ha assenyalat alguns dels aspectes "nocius" del principi d'acord aconseguit en el Tribunal d'Arbitratge Laboral.

En un comunicat han rebutjat el principi d'acord aconseguit, alhora que s’ha criticat l'actitud dels sindicats majoritaris, que han arribat a un principi d’acord després de cinc mesos de negociació amb la patronal sense avanços, un temps durant el qual han arribat a manifestar la impossibilitat d'arribar a un acord i a plantejar la convocatòria de tres jornades de vaga general en el sector, recorda la CGT.

El sindicat, que esperava que les assemblees de CCOO i la UGT rebutjaren l'acord, ha criticat que "s'ha estat jugant amb les treballadores, que han tingut els salaris congelats durant mesos".

Vicente Lafuente revalida la presidència de Femeval

També aquest dilluns Vicente Lafuente ha quedat reelegit president de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval), gràcies al suport unànime de l'assemblea de delegats, que ha designat el nou comité executiu de la patronal fins a l'any 2027.

Lafuente (València, 59 anys), que fa díhuit anys que està al capdavant de la patronal del metall, ha avançat que els seus objectius per a aquesta legislatura són posicionar en primera línia d'eixida el metall dins de les polítiques del nou Consell, que espera que no faça un pas arrere en el que s'ha avançat.

Femeval continuarà defensant el paper que compleix el metall com a sector i que no s'aplique la fórmula del "café per a tots" perquè s'ha de tindre en compte el pes específic de cadascun, ha informat Lafuente. 

El nou comité executiu de Femeval ha ampliat el nombre de membres fins a 25 i ha augmentat la presència de dones. Queda integrat per Vicente Lafuente (Protecmet) com a president, Juan Carlos Mena (Kamax Galol Coatings) com a vicepresident primer, Enrique Ruiz (Rugar) com a vicepresident segon i José Luis Beltrán (Coinfer cooperativa) en la vicepresidència tercera. En la secretaria general estarà Alejandro Soliveres.

També et pot interessar

stats