Carrasco destaca que un 60% més d'empreses trien la Comunitat Valenciana: "Estem en el punt de mira"

El secretari autonòmic d'Indústria alerta que "sense una energia abundant, verda i econòmica en el nostre territori, perdrem indústria" i critica que després del Botànic "estem a la cua" en energia solar

Felipe Carrasco, secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha destacat el poder d'atracció que genera la futura gigafactoria de bateries per a cotxes de Volkswagen a Sagunt (Camp de Morvedre).

Segons ha explicat, el 2023 "ha crescut en un 60%" la quantitat d'empreses que han mostrat interés per instal·lar-se a la Comunitat Valenciana.

"Estem en el punt de mira. La Comunitat Valenciana està en un moment dolç per a atraure inversió i el govern de Mazón està treballant en aquest sentit", ha remarcat Carrasco en una entrevista en Les notícies del matí.

No obstant això, el secretari autonòmic d'Indústria ha alertat que "sense una energia abundant, verda i econòmica en el nostre territori, perdrem indústria i hi ha risc de deslocalització".

Així, ha criticat amb els anys de govern del Botànic la Comunitat Valenciana "s'ha quedat en la cua" en l'impuls de l'energia solar, segons dades de Xarxa Elèctrica Espanyola. "El que ací s'ha fet en quatre anys en energia solar, a Andalusia s'ha fet en cinc setmanes".

El que ací s'ha fet en quatre anys en energia solar, a Andalusia s'ha fet en cinc setmanes

Carrasco ha alertat amb "si no canviem la velocitat i la tendència, no arribarem" a l'objectiu, que és "generar 10.000 megawatts de renovables per al 2030".

Millorar la legislació per a agilitzar la implantació de les energies renovables

Per a revertir aquesta situació, ha indicat que el govern de la Generalitat estudia la possibilitat de millorar la legislació per a agilitzar la implantació de les energies renovables.

L'objectiu és "desembossar primer l'empatx de més de 400 projectes en solar que té la Comunitat Valenciana, ja que tenim recursos de sol per a ser líders en el desenvolupament solar".

Estem molt a prop d'anunciar una aliança de l'hidrogen verd per a la Comunitat Valenciana

D'altra banda, el Consell treballa en un pla estratègic per a la Comunitat Valenciana en l'àmbit energètic: "Estem molt a prop d'anunciar una aliança de l'hidrogen verd per a la Comunitat Valenciana".

El Consell no percep senyals preocupants sobre el futur de Ford Almussafes

Una de les apostes de la política industrial de tots els governs continua sent la factoria de Ford a Almussafes (Ribera Baixa). Però la indefinició de la direcció de la multinacional sobre l'electrificació de la planta genera dubtes, sobretot en la plantilla, que viu un nou ERTO.

No obstant això, des del Consell no es perceben senyals preocupants sobre el futur de la factoria Ford d'Almussafes, tot i que entenen els problemes del sector, que està sotmés a un "profund procés de reconversió" cap al vehicle elèctric. Això ha assegurat el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum.

"La interlocució amb Ford des de la Generalitat és excel·lent i el que la companyia ens transmet no ens dona cap element de preocupació perquè hi haja una situació complicada en el curt i mitjà termini", ha assegurat.

"La Generalitat està al costat de Castelló i del sector ceràmic"

Sobre el sector ceràmic, Carrasco ha indicat que la crisi energètica en el gas i la geopolítica "han llastrat la competitivitat".

No obstant això, ha manifestat la satisfacció que a Cevisama el sector haja traslladat que "existeixen alguns símptomes de recuperació", perquè és un sector que fa "un esforç inversor extraordinari" i que genera un PIB industrial per a la Comunitat Valenciana "magnífic".

"El govern de la Generalitat està al costat de Castelló i està al costat de la ceràmica, perquè per a nosaltres és fonamental que el sector continue sent competitiu per a continuar generant ocupacions i oportunitats".

Així, ha recordat el recent acord per a dotar de major pressupost a la internacionalització i ha avançat que es posaran en marxa altres eines perquè "continuen sent competitius".

"El que ens vam trobar a l'empresa pública que gestiona les ITV és un desastre"

Pel que fa a la situació de les ITV valencianes i les reivindicacions salarials de la plantilla, Carrasco ha apuntat que es van trobar "un desastre, el govern anterior va mentir a la societat i als treballadors: el procés de reversió a la gestió pública no estava tancat".

Segons ha indicat, hi estan treballant "i prompte rebrem els informes per a aquesta justa equiparació salarial" dels més de 1.000 treballadors de l'empresa pública Sitval. "Estem convençuts que serà molt prompte, però l'aparell burocràtic és més lent del que creiem".

També et pot interessar

stats