Calviño avisa que el pla d'Unides Podem per a congelar hipoteques no es pot posar en marxa "de manera estructural"

La ministra d'Afers Econòmics evita qualificar la mesura d'electoralista i afirma que els beneficis dels bancs evidencien que l'impost dissenyat pel govern és "adequat"

La ministra Calvño, entrevistada aquest divendres en Radio Euskadi
La ministra Calviño, entrevistada aquest divendres en Radio Euskadi / À Punt NTC

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha advertit aquest divendres que fixar el tipus de les hipoteques variables "no és una mesura que es puga posar en marxa de manera estructural". En una entrevista en Ràdio Euskadi, la número dos del govern espanyol s'ha mostrat crítica amb la proposta de les ministres Yolanda Díaz i Ione Belarra, d'Unides Podem, per a obligar la banca a congelar les hipoteques i ha defensat que el que s'ha fet, per contra, és "donar l'opció de la congelació durant un període".

Després de recordar que ja existeix un codi de bones pràctiques que "obri opcions als ciutadans" per a, per exemple, no pagar comissions pel canvi d'una hipoteca de tipus variable a tipus fix, la ministra ha incidit que els bancs més importants del país s'han "compromés a ajudar a alleujar la situació de les famílies". "Veurem l'impacte que tenen aquestes mesures", ha indicat. En tot cas, ha remarcat que el govern espanyol està en "diàleg constant" amb les principals entitats financeres, que són "molt conscients que cal arrimar el muscle i facilitar la vida dels clients".

Qüestionada així per la legalitat de limitar les hipoteques, Calviño ha advertit que el que no s'ha de fer és "posar en risc l'estabilitat financera". "Per això negociem amb els representants de bancs, caixes d'estalvis i cooperatives de crèdit i, al final, arribem a un codi de bones pràctiques que va molt més enllà del que teníem fins ara. Veurem quin recorregut té aquest codi de bones pràctiques, però veig de manera positiva que els bancs s'hi sumaren", ha afegit.

"Estem fent mesures que alleugen la situació de les famílies, però no podem canviar el funcionament d'un mercat com l'hipotecari. I les persones que van subscriure una hipoteca de tipus fix? No podem només protegir una part dels ciutadans", ha insistit. Per tot açò, la ministra ha defensat que el codi de bones pràctiques suposa "un bon acord", encara que és "un mínim", i és necessari "veure com es desplega" per part de les entitats financeres.

A més, ha apostat per no qualificar d'electoralista la mesura plantejada per les seues companyes en el govern, ja que "tothom té la millor voluntat i totes les opcions s'analitzen".

Impost "adequat" als bancs

Preguntada pels beneficis que els grans bancs espanyols estan donant a conéixer aquests dies, Calviño ha afirmat que no fan sinó "confirmar que és adequat haver imposat un gravamen extraordinari a la banca i a les companyies energètiques". Segons ha dit, les xifres de guanys obtingudes "deixen clar que tenen marge suficient per a pagar-lo sense repercutir-lo en els clients. Quan veiem els sous i les primes, amb més raó encara", ha argumentat.

També et pot interessar

stats