Borrell alerta que fa falta aplicar un pla energètic alternatiu a Rússia a partir d'agost

Els experts asseguren que a curt termini l’increment de preus recaurà en el xicotet consumidor

El tall de subministrament d'energia rus podria ser imminent / À Punt NTC

Josep Borrell, l'Alt representant de la Unió Europea, ha celebrat l'acord per a estalviar gas, però ha assegurat que desconfia de les fonts d'energia provinents de Rússia i ha advertit que “des de l’1 d’agost, hem de tindre un pla que ha de posar-se en pràctica”. Segons Borrell, aquesta mesura ja està aprovada, però “falta posar-la en pràctica ja, o no servirà de res” ha assegurat.

El compromís d'Espanya és reduir un 7% el consum de gas entre l'1 d'agost i el 31 de març. Teresa Ribera, la ministra de Transició Ecològica, ha llançat un missatge de tranquil·litat, assegurant que l’estalvi “no afectarà la qualitat de vida de la ciutadania”.

Però les veus expertes asseguren que, en ser un objectiu a curt termini, l'esforç recaurà sobre la població i el sector serveis. Sobretot, a l'hora de reduir el consum en calefacció i aire condicionat. Manuel Alcázar, investigador de l’Institut d’Enginyeria Energètica (UPV) ha assegurat que el consum energètic a les llars “és més fàcil de controlar que la gran indústria”. Per aquest motiu, “si apugem el preu al xicotet consumidor, s’entén que es reduirà al màxim el seu consum per a abaratir la factura”.

Segons Alcázar, el sector industrial no té capacitat de maniobra en un període de només sis mesos. “Si al final es contempla la possibilitat d'utilitzar combustibles alternatius, això passaria per mesures costoses que a curt termini són de difícil implantació”, ha explicat.

El govern francés ja ha fet un primer pas en aquesta direcció i ha presentat un pla que arreplega sancions de 750 euros en comerços i oficines climatitzades que tinguen les portes obertes, i 1.500 euros per als establiments amb cartells publicitaris il·luminats de matinada.

Només deixaran els llums dels serveis públics essencials, com ara estacions de tren o de metro. Al mateix temps, a Alemanya comencen a sorgir iniciatives com la d'Augsburg, on ja atenuen les llums del carrer i les façanes dels edificis històrics queden, de nit, completament a fosques.

També et pot interessar

stats