Les associacions de llauradors valencianes denuncien la venda de llimes i mandarines de Sud-àfrica a les grans superficies

Segons diuen, l'emmagatzematge del producte fins a novembre està rebentant els preus de l’inici de temporada, mentre que les grans superfícies neguen l'emmagatzemat de producte

Denuncien l'emmagatzemage de llimes de Sud-Àfrica a les grans superficies
Maria Bravo
Marta García
Jorge López
Miquel Blázquez
28 de setembre 2021 - 17:19

Les associacions de llauradors valencians han fet pública la seua denúncia davant la situació que segons ells està produint-se. Asseguren que les grans superfícies estan aprovisionant-se "de forma massiva" de gènere de Sud-africa "i això rebenta els preus dels productes valencians".

Segons ha denunciat a À Punt Ramón Espinosa, secretari tècnic d’ASAJA Alacant, "el que fan les grans superfícies és emmagatzemar les mandarines i llimes que venen de fora en cambres frigorífiques perquè aguanten fins a novembre i "això representa un inici de campanya nul per a nosaltres".

Camp de citrics valencians
Camp de citrics valencians / À Punt NTC

Les associacions han recorregut aquesta setmana algunes d’aquestes grans superfícies i, segons diuen, han trobat "llimes procedents de Sud-àfrica, i fins i tot, algunes en què s'amaga la procedència i fan creure que són d'ací". 

Les grans superfícies neguen comprar producte per a emmagatzemar

Per la seua banda, les grans superfícies es defenen. Segons han assegurat, només compren el gènere de fora que pensen vendre, però en cap cas l'emmagatzemen. Això sí, justifiquen la presència de cítrics d'altres països perquè el client els demana tot l'any.

Pedro Reig, director d’Asucova, l’associació que representa els supermercats de la Comunitat Valenciana, ha explicat que només importen producte de fora quan no n’hi ha suficient ací. "Quan ací estem en plena campanya, prioritzem el producte local per la seua qualitat, preu, presència".

La Unió de Llauradors ha denunciat també que aquests cítrics sud-africans s'han cultivat utilitzant pesticides que a la Unió Europea estan prohibits, com ha explicat el seu secretari general Carlos Peris, "i això suposa una competència deslleial i pèrdua de competitivitat per als productors valencians".

Els llauradors exigeixen que en la renegociació de l'acord amb Sud-àfrica, prevista per al mes d’octubre, la Unió Europea exigisca reciprocitat i més protecció per als cítrics valencians.

També et pot interessar

stats