Alerta en el sector citrícola pel tractament en fred de les taronges sud-africanes

El sector reclama que la UE certifique que s’està complint la normativa

La lluita contra el cotonet eleva un 55% els costos de producció dels cítrics, segons un estudi de la Va unir
Cítric afectat pel cotonet

Les associacions valencianes d'agricultors independents demanen proves a la Unió Europea que certifiquen que la nova normativa sobre el tractament en fred de les taronges sud-africanes s’està complint, així com una millora dels controls.

El sector denuncia que els citricultors sud-africans s'estan saltant la nova normativa que els obliga al tractament en fred de la taronja i preocupa el fet que puguen arribar plagues com la del cotonet.

Segons els agricultors, el tractament en el camí costa “uns 500 € per contenidor i a Europa, en terra, uns 2.000 €”. A més, afirmen que el port de Rotterdam no té prou capacitat per a dur-ho a terme. És per això que demanen garanties.

L'eurodiputada del PSPV-PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, ha explicat que “el govern de Sud-àfrica va realitzar una comunicació pública el passat 11 d'agost, en què va alertar del bloqueig de 2.000 contenidors de cítrics sud-africans a ports de Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Espanya i Suècia; per no haver passat el tractament en fred, en vigor a la UE des del 24 de juny passat”.

Tot i les garanties que ofereix la normativa europea per a la taronja, altres cítrics s’hi han quedat fora. És per això que els agricultors recomanen “que s’aconseguisca també per al pomelo, la clementina i altres cítrics”, una qüestió vital, diuen, “perquè no arriben altres plagues que ens portarien la ruïna”.

En aquest sentit, reclamen que des del ministeri i la Conselleria d’Agricultura “pressionen” per a assegurar que el tractament en fred de les taronges importades es realitza correctament a terme.

També et pot interessar