Aguado: "Els llauradors valencians estem pagant la factura energètica més elevada d'Europa"

El president d'AVA-Asaja augura moltes pèrdues en la campanya de cítrics pel descens de la producció per culpa de l'oratge i per l'augment de preus derivats de la guerra d'Ucraïna

Cristóbal Aguado, president de l'Associació Valenciana d'Agricultors AVA-Asaja

Els agricultors de la Comunitat Valenciana auguren moltes pèrdues en la campanya de cítrics d'enguany. Així ho ha avançat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, en una entrevista en Les notícies del matí.

Les causes són, per un costat, les condicions meteorològiques, que han provocat un descens considerable de la producció de taronges i més encara de caquis, i, per altre costat, l'augment de preus derivats de la guerra d'Ucraïna.

"La guerra de Rússia a Ucraïna ens està eixint molt cara. Els llauradors valencians som els que estem pagant la factura més elevada d'Europa", ha dit. A més, ha lamentat que ja no venen res en mercats com Ucraïna, Rússia i Bielorússia.

"S'han encarit d'una forma espectacular els fertilitzants i els productes químics per a tractar les plagues i l'energia ens està amargant l'existència". Ha posat com a exemple un pou que l'any passat al juny pagava 12.000 euros de factura de llum i ara paga quasi 40.000. "Açò és inassumible". "Enguany els moltíssims agricultors no pagaran ni els tractaments que s'han fet per a combatre les plagues".

La llei de la cadena alimentària "no està funcionant"

Segons ha assegurat, la llei de la cadena alimentària "no està funcionant" i aquesta situació "està posant contra les cordes una societat valenciana minifundista i som el farolet roig d'Europa".

Aguado ha destacat que hi ha 164.000 hectàrees de terra de cultiu que no es cultiven, una mitjana d'edat del sector superior als 64 anys, i un problema molt greu de relleu generacional. "Els joves no s'incorporen perquè si no tenen un sou digne no entren i tenim un problema de viabilitat molt gran, a més del problema del despoblament".

"Europa no té política agrícola comuna, és un fracàs"

D'altra banda, el president d'AVA-Asaja ha criticat els 45 milions d'ajudes europees al camp de la PAC. Assegura que només és "una almoina" i no soluciona la dificultat. "Els milions de la PAC són el xocolate del lloro i no arregla res", perquè "Europa no té política agrícola comuna, és un fracàs".

Europa tapa amb almoines els acords que fa en altres països deixant als peus dels cavalls els seus agricultors. Per això Europa ho passarà malament i no podrà garantir la seua alimentació en un futur i no molt llarg

Aguado ha criticat també que l'administració autonòmica fa plans i lleis per al sector que després no se segueixen i no avancen, per exemple, la llei de l'horta, "que està igual que fa dos anys" o la llei d'estructures agràries, i ara es farà un pla d'estudi citrícola. "Però què passa en acabant, estem esperant que es materialitzen les lleis i els plans".

També et pot interessar

stats