AVA-Asaja exigeix retirar l'“atracament” del límit del gas

Una comunitat de regants valenciana paga 55.900 euros en un mes d'electricitat i 22.000 són pel límit del gas. L'augment interanual és del 460%

Instal·lacions de reg en un camp citrícola
Instal·lacions de reg en un camp citrícola / Arxiu

La pujada de la llum, agreujada pel límit del gas, no sols afecta les llars i les empreses, sinó també les entitats de reg que necessiten l'energia elèctrica per a bombar l'aigua subterrània o superficial fins a les explotacions agràries.

Un exemple especialment cridaner que denuncia l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja és la comunitat de regants Serra i Pla que cobreix una extensió de 300 hectàrees de cítrics, caquis, fruiters i hivernacles a Alfarb). L'última factura de juliol ascendeix a 55.902 euros, dels quals 22.074 euros més IVA responen al límit al gas imposat pel govern.

Aquesta tarifa elèctrica que ha abonat la comunitat de reg multiplica per 4,6 l'import de fa un any, quan el cost va ser de 12.105 euros. En altres paraules, implica un augment interanual del 460%.

I això a pesar que el consum d'energia ha sigut menor el juliol de 2022 (142.275 kWh) que en el mateix període de l'any passat (169.431 kWh). "El límit al gas no ha fet sinó ampliar la diferència, ja que, si no s'haguera aplicat aquest cost addicional, l'increment únicament seria 2,8 vegades major respecte a juliol de 2021".

Càrrec per compensació en el límit del gas

Entre juliol i agost la major part de les comunitats de reg consultades per la Unió de Llauradors ha vist les seues factures d'electricitat quasi quadruplicades.

Crida l'atenció des d'agost un nou concepte que apareix en les factures com és el de càrrecs normatius que apliquen les empreses distribuïdores d'electricitat en compensació pel límit al preu del gas del govern. En definitiva, "un nou impost a càrrec del contribuent".

També han detectat les comunitats de regants com en la nova tarifa per a potències superiors a 15 kW i en el tram més barat P6, a l'hora de renovar el contracte el preu els ha passat de 0,06-0,09 € a quasi 0,20 €.

Costos prohibitius per al sector agrari

AVA-Asaja alerta que “els costos en el sector agrari s'han tornat prohibitius, entre la pujada de l'energia elèctrica i l'atracament afegit del límit al gas, entre l'encariment sense precedents del gasoil agrícola, dels fertilitzants i dels fitosanitaris, per no parlar de qualsevol compra de maquinària o la posada en marxa d'obres de reparació o modernització de les explotacions. Tot està pels núvols, més car que mai".

Però, a diferència de la resta d'elements de la cadena alimentària, els agricultors i ramaders "no podem repercutir aquests costos en els preus que percebem”.

Tant és així que, segons l'associació, molts regants ja estan avisant que, si en la pròxima collita els preus no compensen els costos, es donaran de baixa de les entitats de reg, i les despeses de la comunitat s'hauran de repartir entre menys membres i seran, per tant, més inassumibles si cap.

Solucions

A fi de reduir al màxim la factura energètica, AVA-Asaja exigeix al govern mesures urgents com ara retirar el límit al gas al sector agrari, posar en marxa la possibilitat d'establir la doble tarifa elèctrica en un període de 12 mesos i reimplantar la tarifa especial de reg suprimida el 2008. També abaixar impostos com l'IVA a l'electricitat, així com solucions regulades en els preus a l'hora d'efectuar renovacions de contractes amb les comercialitzadores.

També et pot interessar

stats