Un estudi de l'OCU revela les millors tarifes elèctriques del mercat

Amb la llum pels núvols és molt probable que t'estigues plantejant si la tarifa que tens és bona o et podria interessar canviar-la, però els preus més interessants no són fàcils de trobar

Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu / Efe
Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu / Efe

Aconseguir una tarifa elèctrica barata no és una missió fàcil i ho és menys des que es va instaurar la mesura de limitar el preu del gas en la generació d'electricitat. Les actuals ofertes poden donar la falsa sensació de ser barates, però tenen pendent afegir el cost d'aquesta mesura. L'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, descobreix les tarifes elèctriques més barates.

Amb els preus actuals, és molt probable que t'estigues plantejant si la tarifa de llum que tens és bona o et podria interessar canviar-la. Les pàgines web de les comercialitzadores d'electricitat haurien d'informar amb detall de totes les ofertes disponibles, però les tarifes més interessants no solen ser fàcils de trobar, segons l'OCU.

A més, el 15 de juny es va posar en marxa el mecanisme del límit al gas per a reduir el preu de l'electricitat en el mercat majorista. Les principals comercialitzadores indiquen en el seu web, encara que no sempre de manera visible, que en les factures afegiran un nou concepte que recull el cost d'aquesta mesura cada mes (16 cèntims extres per kWh consumit durant el mes d'agost passat).

Altres comercialitzadores, de moment, ni tan sols adverteixen en el web d'aquest fet, encara que probablement incorporaran també aquest cost extra. Per això, segons l'OCU, ara com ara cal ser més caut que mai i no deixar-se enlluernar per bons preus si l'oferta que tens és anterior al 26 d'abril.

Les millors tarifes d'electricitat

Ací tens algunes d'aquestes ofertes que podrien proporcionar-te un bon estalvi en la teua factura elèctrica. Si el contracte que tens és anterior al 26 d'abril, verifica bé que la teua tarifa és realment més cara, ja que a totes les que ací es mostren cal afegir-los el cost de les mesures de limitar el preu del gas.

Doméstica Energía

La comercialitzadora Doméstica Energía ofereix la seua tarifa d'electricitat amb tres períodes, però amb l'avantatge d'incloure ja el cost de la mesura de limitar el preu del gas. Es tracta, per tant, d'una de les poques ofertes del mercat lliure que ofereixen un preu fix real.

La mala evolució dels preus del gas està disparant el cost de l'anomenada "excepció ibèrica", per la qual cosa comptar amb un preu fix, encara que semble elevat, té un bon atractiu.

  • Preu per cada kWh consumit: punta (0,309 €), pla (0,263 €) i vall (0,246 €).
  • Preu del kW contractat en horari punta (terme fix): 29,95 €.
  • Preu del kW contractat en horària vall (terme fix): 3,25 €.

Disponible en contractació telefònica i sense permanència.

Iberdrola Pla En Línia

Iberdrola ofereix Pla En línia disponible només per a contractacions en línia i amb factura electrònica. Aquesta tarifa no inclou el cost de la mesura de limitar el gas en la generació.

  • Preu per cada kWh consumit: 0,159353 € + cost mesura del gas (a l'agost 0,161 €/kWh).
  • Preu del kW contractat en horari punta (terme fix): 30,667 €.
  • Preu del kW contractat en horari vall (terme fix): 4,104 €.

Disponible en contractacions en línia i sense permanència per a contractes amb menys de 10 kW.

La tarifa es revisa l'1 de gener amb l'IPC, una cosa que cal tindre molt en compte per l'elevat IPC.

Iberdrola Pla Especial

El llibre de tarifes d'Iberdrola recull per a contractacions telefòniques i en oficines una tarifa anomenada Pla Especial. Els seus preus són de partida més elevats que els del Pla En Línia, però té un descompte durant el primer any del 15% que la converteix en una opció interessant.

Aquesta tarifa tampoc inclou el cost de la mesura de limitar el gas en la generació.

  • Preu per cada kWh consumit: 0,178 € (15% descompte extra) + cost mesura del gas (a l'agost 0,161 €/kWh)
  • Preu del kW contractat en horari punta (terme fix): 30,523 € (15% descompte extra)
  • Preu del kW contractat en horari vall (terme fix): 3,512 € (15% descompte extra)

Disponible en contractació telefònica i oficines. Sense permanència per a contractes amb menys de 10 kW. La tarifa es revisa l'1 de gener amb l'IPC.

Endesa Tarifa One Luz

El catàleg de tarifes d'Endesa inclou la promoció actual de la vella i coneguda tarifa ONE. La seua promoció d'un 10% en el consum i un 10% addicional durant els dotze primers mesos donen protagonisme de nou a aquesta factura.

Aquesta tarifa no inclou el cost de la mesura de limitar el gas en la generació.

  • Preu per cada kWh consumit: 0,189 € (i un 10% + 10% addicional descompte) + cost mesura del gas (a l'agost 0,161 €/KWH).
  • Preu del kW contractat en horari punta (terme fix): 33,86 €.
  • Preu del kW contractat en horari vall (terme fix): 7,99 €.

Demanem transparència i tarifes clares

L'OCU insisteix que les comercialitzadores de gas i electricitat haurien de presentar totes les seues tarifes de manera clara i accessible en les seues pàgines web, tant les que es poden contractar en el moment (detallant el canal de contractació) com les que ja no estan actives per a noves contractacions, però continuen aplicant-se als clients.

Les revisions de preus d'aquestes tarifes es comuniquen només a qui les té contractades i no sempre d'una forma transparent: així no és possible fer un seguiment real dels preus que estan cobrant les comercialitzadores.

També et pot interessar

stats