El preu de la llum es dispara fins als 459,4 euros/MWh, nou màxim des de l'excepció ibèrica

L’espiral de preus alts de la llum ha estat impulsada per uns nivells del preu del gas natural en nivells màxims

Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu
Un consumidor revisa la factura de la llum, en una imatge d'arxiu / Efe

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dimarts un 8,51% respecte a dilluns, fins als 459,4 euros per megawatt hora (MWh). Es tracta d’un nou màxim des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta en el mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l'aplicació de l’excepció ibèrica per a limitar el preu del gas per a generar electricitat.

El preu de l’electricitat torna a pujar amb força i supera l'anterior màxim del passat divendres, quan va escalar fins als 436,25 euros/MWh.

En la subhasta, la mitjana del preu de la llum en el mercat majorista —el denominat pool— se situa per a aquest dimarts en 201,96 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 22:00 i les 23:00 hores, amb 237 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 160 euros/MWh, arribarà entre les 17:00 hores i les 18:00 hores. A aquest preu del pool se suma la compensació de 257,44 euros/MWh a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada.

Aquesta espiral de preus alts de la llum de l'última setmana ha estat impulsada per uns nivells del preu del gas natural màxims, a causa, principalment, de l'anunci de Gazprom de tallar a partir del 31 d'agost i durant tres dies el bombament de gas a Alemanya.

També et pot interessar

stats