Aguado anuncia mobilitzacions del camp: "El regadiu aguantarà per les reserves, però en el secà el panorama és més que negre"

El president d’AVA-Asaja reclama ajudes públiques per al sector, que a més de l’increment dels costos, ha de fer front a les pèrdues derivades de la sequera

El president d'AVA-Asaja a la Comunitat Valenciana, Cristóbal Aguado, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“El regadiu valencià aguantarà per les reserves –hídriques– que tenim, per una bona gestió que hem fet, però en el secà, el panorama és més que negre”. És el que augura Cristóbal Aguado, president del sindicat agrari AVA-Asaja a la Comunitat Valenciana, per culpa de la sequera que ja ha començat a assotar els nostres camps. Aquesta és una de les raons per les quals els llauradors valencians estan preparant mobilitzacions. “Començarem a eixir al carrer, com fan els agricultors d’Europa, perquè Brusel·les no té sintonia amb el camp”, anunciava.

Així ho ha avançat Cristóbal Aguado en Les notícies del matí, on ha assegurat que la sequera és un problema més, afegit als entrebancs amb què es troba el sector, i en els quals hi ha l’increment dels costos de producció, que arrossega des que va començar el conflicte d’Ucraïna, l’augment de “fins a un 300% del preu de l’energia” i els preus dels guanos triplicats, entre altres problemes que ha detallat.

Amb aquest panorama, que ha empitjorat la sequera que pateix el nostre territori i que ja ha condicionat les collites que requereixen menys recursos hídrics, Aguado veu determinants les ajudes públiques. Al seu parer, segons les subvencions, la sequera cronificarà un problema més en el sector agrari o, per contra, i si arriben a temps, la falta d’aigua es convertirà en un problema conjuntural.

“La sequera està causant estralls i la pròxima campanya no té bona pinta. Al nord del territori, el ponent ha deixat ja la meitat d’alguns arbres secs. En el secà, la situació fa por. No hi ha hagut producció de blat, no hi ha palla, les vinyes han patit la falta d’aigua...”, detallava Cristóbal Aguado durant la seua intervenció.

El pressupost de la conselleria és ridícul per a les necessitats que tenim Cristóbal Aguado - President d'AVA-Asaja

Tenint en compte la situació actual, el president d’aquest sindicat agrari feia una advertència en relació amb les collites: “Si el 2023 ha sigut dur, el 2024 pot ser molt més dur. Si les reserves –hídriques– no augmenten, el 2025 el regadiu ho té molt negre”, sentenciava en Les notícies del matí.

La falta d’inversions, de la qual Aguado ha culpat la Unió Europea, també la viuen directament els llauradors de l’administració valenciana: “S’hauria de doblar el pressupost de la conselleria per a atendre les necessitats de la citricultura i l’agricultura valenciana. El pressupost de la conselleria és ridícul per a les necessitats que tenim”, afirmava Cristóbal Aguado.

Tenim l’horta de València deixat de la mà de Déu, si en cinc anys no fem un miracle, es quedarà deserta Cristóbal Aguado - President d'AVA-Asaja

El representant sindical indicava que “la Comunitat Valenciana és l'única d’Espanya i d’Europa que té el nivell tan elevat de terres abandonades, en què la mitjana d’edat dels llauradors és superior als 65 anys i de falta d’incorporació de joves al sector. Això sols es pot salvar amb un pla d’acció, una gran inversió i unes estructures competitives”, reivindicacions que els llauradors plantejaran en les mobilitzacions que preparen i que Aguado no ha concretat perquè assegura que encara estan organitzant-se. De fet, ha afegit que d'ací a poc té una reunió a Madrid per a avançar en aquestes mobilitzacions.

Cristóbal Aguado veu necessàries les ajudes perquè l’agricultura continue sent viable i llançava, davant els micròfons d'À Punt, una advertència explícita i gràfica: “Tenim l’horta de València deixada de la mà de Déu, si en cinc anys no fem un miracle, es quedarà deserta i la fotografia no serà la que tenim”.

Si en lloc de produir cent taronges, en produeix deu, per cares que li les paguen, els comptes no ixen

Com ha recordat al llarg de l’entrevista, ni el repunt de preus que enguany experimentaran els cítrics per la minva de producció, deixarà una campanya rendible als citricultors. “A pesar que enguany tindrem un milió i escaig menys de tones i que la cotització està prou estable, el llaurador no traurà rendibilitat perquè la producció és molt baixa”. El líder d’AVA-Asaja exemplificava aquesta situació: “Si en lloc de produir cent taronges, en produeix deu, per cares que li les paguen, els comptes no ixen”, assegurava.

I malgrat que la demanda de cítrics al mercat supere l’oferta o que les collites que aporten al mercat les taronges importades de països de fora d’Europa no siguen suficients per a cobrir la demanda, la campanya d’enguany tampoc no serà rendible, en opinió d'Aguado, per als llauradors valencians. 

També et pot interessar

stats