Els agricultors valencians alerten de partides de pomelos contaminats amb tòxics de Sud-àfrica

Denuncien que compleixen “la normativa existent”, però l’administració permet comercialitzar productes que no ho fan

Camp de pomelos al Baix Segura / À Punt NTC

Els agricultors valencians alerten de l'arribada d'una partida de pomelos sud-africans contaminats amb un herbicida molt tòxic, prohibit a la Comunitat Valenciana des de fa anys. Comercialitzats com a ecològics, aquests cítrics competeixen amb els autòctons, que comencen la temporada a l'octubre. Per això, les associacions agràries demanen a la Unió Europea un major control de fronteres. 

La Comunitat Valenciana és la segona productora de pomelo, després de Múrcia, i els productors valencians demanen més control a la Unió Europea, i al consumidor que busque productes de proximitat. A la comarca del Baix Segura es produeixen 20.000 tones a l’any de pomelos en explotacions que són model d’estalvi energètic i hídric. Les fruites, que encara estan creixent, arribaran al calibre òptim per a ser comercialitzats a partir de l’octubre, com la majoria dels cítrics. El sector està en expansió, però s'ha trobat amb un problema cada vegada més habitual en l'agricultura: productes importats tractats amb herbicides prohibits ací. 

Això els dificulta molt ser competitius en el mercat, explica el gerent agrícola i membre d’AVA-Asaja, Thierry Callewaert, perquè ells inverteixen molts diners per a seguir, fil per randa, totes les exigències pel que fa a residus i tipus de cultius, i aquestes partides d’altres països són més econòmiques perquè incompleixen pràcticament tots els protocols. 

Recentment, s’ha localitzat una partida de pomelos que compleix aquestes característiques al port de Rotterdam, als Països Baixos, el port d'entrada d'aquest cítric produït a Sud-àfrica. Estan tractats amb un producte prohibit, el glufosinat, un herbicida retirat des de 2018 a Espanya.

Per això José Vicente Andreu, president de l'organització agrària a Alacant, denuncia que els llauradors europeus compleixen “la normativa existent” que els imposen, però l’administració consent que continuen arribant productes agrícoles amb residus químics prohibits.

També et pot interessar

stats