Adicae xifra en un milió d'hipoteques el nombre d'afectats que podrien reclamar la devolució de l'impost

El Tribunal Suprem ha convocat una reunió d'urgència per a revisar la sentència que estableix que la banca ha d'assumir el pagament.

Adicae xifra en un milió d\'hipoteques el nombre d\'afectats que podrien reclamar la devolució de l\'impost
Adicae xifra en un milió d'hipoteques el nombre d'afectats que podrien reclamar la devolució de l'impost

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha convocat, aquest dilluns, una reunió d'urgència amb els sis jutges que la setmana passada van dictar la sentència que dictamina que la banca ha d'assumir els impostos de les hipoteques.

L'endemà d'haver-se conegut la resolució l'alt tribunal feia marxa arrere en l'execució de la sentència per a revisar la nova jurisprudència. Es tracta d'una decisió sense precedents que es basa en l'enorme repercussió econòmica i social que comporta.

A la reunió, convocada a primera hora del matí, també acudirà el president de la sala contenciosa administrativa, Luis María Díez-Picazo, qui va decidir, en una decisió sense precedents, fer marxa arrere en l'execució de la sentència i revisar la nova jurisprudència.

Les associacions de jutges han denunciat el descrèdit que representa per a la justícia, i des de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, Adicae, i reclamen que es complisca la sentència. Demanen també “no perdre el temps”, i han fet una crida als sis milions d'afectats perquè “presenten demandes col·lectives per pressionar la banca”.

À PUNT NTC Matí ha entrevistat aquest dilluns, Carles Aranda, advocat d'Adicae per a poder entendre aquesta situació. "Aquest impost, com ha dit la sala segona del Tribunal Suprem, és totalment il·legal i direm a tots els afectats que demananen la devolució de l'impost d'hipoteques tan prompte com els siga possible", explica l'advocat. "És una sentencià que és ferma i s'ha de complir", determina.

Segons Aranda, el nombre d'afectats a la Comunitat Valencianan estaria al voltant d'un milió d'hipoteques (un 10% de tot l'Estat), que podrien reclamar la devolució d'aquest impost.

Mentre s'aclareix la confusió, l'advocat de l'associació de consumidors Adicae recomana esperar aquesta setmana per a saber què determina el Tribunal Suprem, sobretot a aquells que anaven a formalitzar una hipoteca aquests dies, "per a saber qui ha de pagar l'impost, el consumidor o el banc".

Qui podria reclamar el reemborsament amb caràcter retroactiu?

ADICAE assenyala que el consumidor pot reclamar el reembossament d'aquest impost hipotecari des de dos punts de vista, si finalment s'anul·la:

-Des d'un punt de vista fiscal, com que és un impost, se'n pot demanar la devolució com a "ingrés indegut" amb caràcter retroactiu de quatre anys.

-Des del punt de vista del consumidor i de la jurisprudència de les clàusules abusives, no hi ha termini i es pot reclamar en qualsevol moment.

La banca retira la informació d'hipoteques dels seus webs

La reacció dels principals bancs espanyols, a l'espera de la decisió del Suprem, ha sigut retirar de les seues pàgines web la informació disponible sobre les hipoteques. Alguns, segons declaracions a Efe, també estan revisant les condicions dels préstecs hipotecaris, i no estan oferint aquesta informació en les seues oficines, encara que no han suspés la signatura d'hipoteques que ja estava prevista.

L'estratègia comercial sobre hipoteques de la banca està a l'espera de la decisió que prenga el Tribunal Suprem.

Els bancs que cotitzen en la borsa espanyola, per la seua banda, continuaven recuperant terreny aquest dilluns a l'espera de la decisió definitiva del Tribunal Suprem sobre si és l'entitat o el client el que ha de pagar l'impost de les hipoteques.

També et pot interessar

stats