Quasi 376.000 empleats fan tres milions d'hores extres setmanals no pagades

Des del 12 de maig, la Inspecció de Treball començarà a comprovar si les empreses disposen d'un registre de jornada.

Des del 12 de maig, la Inspecció de Treball començarà a comprovar si les empreses disposen d'un registre de jornada
Des del 12 de maig, la Inspecció de Treball començarà a comprovar si les empreses disposen d'un registre de jornada / rawpixel

Quasi 376.000 treballadors fan un total de 2,96 milions d'hores extres a la setmana sense cobrar. Una situació que tractarà de tallar la Inspecció de Treball i Seguretat Social una vegada implantat el registre de jornada. Des del 12 de maig començarà a comprovar si les empreses disposen d'un registre de jornada, tant dels contractes a temps parcial com dels dontractes a temps complet, per a comprovar si les jornades realment treballades es corresponen amb les que estan contractades. 

Segons les últimes dades de l'enquesta de població activa (EPA), a Espanya hi ha 797.000 treballadors que fan hores extres en la faena (el 4,8% del total d'assalariats), dels quals quasi la meitat no cobra ni cotitza.

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostren que la major part dels treballadors que fan hores extres sense remunerar són homes, amb 225.000, per 150.700 dones.

Per activitats, és el sector del comerç el que aglutina la major quantia de treballadors que treballen més del que hi ha estipulat en la seua jornada laboral sense percebre res per això.

Per darrere, se situen els de la indústria manufacturera, seguits per les d'activitats professionals, científiques i tècniques, i els de l'educació.

Obligació d'elaborar un registre de jornada

La implantació del registre de jornada permetrà controlar que els empleats facen les hores que cobren i cotitzen gràcies a l'obligació d'elaborar un registre de jornada, que fins ara només era obligatori per a comptabilitzar les hores extres. Les empreses hauran de "garantir" aquest control horari, on conste l'hora d'inici i finalització de cada treballador, i hauran de conservar-lo durant quatre anys i posar-lo a la disposició d'empleats, sindicats i Inspecció de Treball.

Sancions

En cas de no tindre el registre de jornada, la inspecció alçarà una acta d'infracció greu, de multa entre 626 i 6.250 euros, en funció del nombre de treballadors o volum de negoci de la companyia. 

D'altra banda, en cas de detectar-se un frau en el pagament i cotització del temps de treball, s'alçarà una acta d'infracció greu, així com una acta de liquidació del període no ingressat a la Seguretat Social i un recàrrec, en funció del temps de demora.

També et pot interessar

stats