Els 27 aproven el pla de recuperació d'Espanya i desbloquegen el primer tram de 9.000 milions

Espanya rebrà 19.000 milions d'euros en 2021 i haurà d'anar desbloquejant nous trams cada sis mesos 

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, durant la roda de premsa després de la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin)
El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, durant la roda de premsa després de la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) / Stephanie Lecocq

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han aprovat aquest dimarts el pla espanyol de reformes i inversions dissenyat pel govern de Pedro Sánchez per a poder accedir a les ajudes del fons anticrisi de la UE, cosa que suposa el desbloqueig dels primers 9.000 milions d'euros, que haurien d'arribar aquest mateix juliol en forma de bestreta.

La vicepresidenta primera del govern i responsable de la cartera econòmica, Nadia Calviño, ha destacat que l’aprovació del pla aplana el camí per a posar en marxa les inversions i reformes del NextGeneration EU per a una recuperació sòlida, ecològica, digital, inclusiva i justa a Europa.

El pla va superar el tràmit sense necessitat d'incloure cap modificació després de la validació de Brussel·les, segons diverses font europees, encara que alguns dels seus socis hagueren volgut veure més definició en algunes de les reformes presentades, com la laboral o la de les pensions.

En els debats preparatoris, Espanya també va haver d'explicar a la resta de delegacions per què va decidir concentrar gran part de les inversions i reformes en els primers anys del pla i no espaiar-les més en el calendari. El govern espanyol defensa que el fons és un instrument sobretot per a resistir el primer colp de la pandèmia i per tant havia de ser desplegat "com més prompte millor".

Els Vint-i-set tenen previst celebrar un segon Ecofin el pròxim 26 de juliol per videoconferència per a debatre la resta de plans que ja ha avaluat positivament Brussel·les (Xipre, Croàcia, Lituània i Eslovènia) per a procedir també a l'adopció formal.

També han quedat validats els plans d'Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Letònia, Luxemburg, Portugal i Eslovàquia. Tots tenien l'aval de l'executiu comunitari i havien sigut analitzats i discutits a nivell tècnic per experts dels Vint-i-set en les últimes setmanes.

Espanya rebrà 19.000 milions en 2021

A Espanya li corresponen uns 140.000 milions d'euros del fons de recuperació de 800.000 milions amb el qual la UE vol traure les economies europees de la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus i al mateix temps accelerar les transicions verda i digital

De moment, el govern sols ha sol·licitat els 69.500 milions que arribaran en forma de transferències i ha deixat per a més avant la part de préstecs per a tornar.

Després de l'avançament dels primers 9.000 milions aquest estiu, Espanya preveu sol·licitar un altre tram de 10.000 milions d'euros que, previsiblement, arribarà abans que acabe l'any, perquè el govern tampoc n'espera una tramitació "conflictiva", en basar-se en objectius fixats fins a juliol d'enguany i, per tant, ja vistos amb la Comissió.

Així, el pla espanyol rebrà 19.000 milions d'euros del fons de recuperació en 2021 i haurà d'anar desbloquejant nous trams cada sis mesos a mesura que el govern complisca una sèrie d'objectius i fites pactades amb la Comissió Europea. La xifra és inferior als 27.000 milions que s'havien inclòs com a estimació en els pressupostos generals per a enguany.

També et pot interessar

stats