Brussel·les dona llum verda als fons de recuperació per a Espanya

El govern espanyol ha sol·licitat els 69.500 milions que arribaran en forma de transferències

Von der Leyen i Sánchez, aquest dimecres en roda de premsa
Von der Leyen i Sánchez, aquest dimecres en roda de premsa / À Punt NTC
16 de juny 2021 - 17:46

La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres el pla de recuperació elaborat pel govern espanyol amb les reformes i inversions amb les quals vol captar les ajudes del fons anticrisi de la UE, un pas que acosta el desemborsament dels primers 9.000 milions que arribaran al juliol en forma de bestreta, segons ha informat la Comissió Europea aquesta vesprada.

Aquesta llum verda es coneix durant el viatge que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, fa a Madrid i poc abans que faça una roda de premsa conjunta amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

L'avaluació positiva per part de Brussel·les obri un termini de quatre setmanes perquè el pla espanyol reba també el vistiplau de la resta d'Estats membres. La primera ocasió perquè això succeïsca serà la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin), prevista per al 13 de juliol.

A Espanya corresponen uns 140.000 milions d'euros del fons de recuperació de 800.000 milions amb el qual la UE vol traure les economies europees de la crisi provocada per la pandèmia i al mateix temps accelerar les transicions verda i digital. De moment, el govern només ha sol·licitat els 69.500 milions que arribaran en forma de transferències i ha deixat per a més endavant la part de préstecs a tornar.

Els primers fons arribaran en juliol

Von der Leyen ha remarcat en roda de premsa el canvi que va a suposar per a Europa els fons Next generation. “És la recuperació que necessita Europa”, ha dit. La presidenta de la Comissió Europea ha valorat la col·laboració en les autoritats espanyoles en aquest procés i ha remarcat que els espanyols “van a liderar” les inversions al país i el creixement. Von der Leyen ha mencionat els pilars dels plans i s’ha mostrat convençuda que les reformes faran que “Espanya siga més forta que abans de la pandèmia”. Von der Leyen confia que els primers fons arribaran en juliol, una vegada el Consell d'Europa done el vistiplau. “Europa va a estar al costat d’Espanya en tots els passos del camí”, ha remarcat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha agraït a la presidenta de la Comissió Europea la visita en un dia “històric” per a Espanya per l’aprovació dels plans de recuperació. Sánchez ha anunciat un canvi de model energètic de futur. El president també ha recordat que aquests fons pretenen donar suport a la transició verda a Espanya. “Més de cent reformes estructurals”, ha afegit. 

Espanya va ser el primer país a presentar els plans concrets als fons de recuperació i és també un dels primers que en reben el vistiplau. La Comissió Europea ha aprovat els fons per als pròxims tres anys i Espanya rebrà enguany 19.000 milions d’euros, ha detallat el president, que ha recordat que el 40% de les inversions estaran destinades als “objectius climàtics compartits”.

Conferència de presidents a l’estiu

Sánchez ha anunciat la intenció de convocar, en juliol, una conferència de presidents i presidentes per a parlar dels fons de recuperació. En la reunió s’aclariran dubtes i es tractaran les diferents qüestions relacionades amb els fons.

També et pot interessar

stats