Von der Leyen estrena el certificat Covid europeu per a presentar a Espanya i Portugal els fons de recuperació

La presidenta de la Comissió Europea inicia aquest dimecres una gira pels 27 estats membres per a aprovar el pla Next Generation

La presidenta de la Comissió Europea mostra el seu certificat de vacunació
La presidenta de la Comissió Europea mostra el seu certificat de vacunació / Reuters

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, estrena aquest dimecres el nou certificat Covid europeu –que permet desplaçar-se amb menys restriccions els vacunats i immunitzats a la Unió Europea– per a viatjar a Espanya i Portugal amb la finalitat d'anunciar l'aprovat als seus plans de recuperació.

"Planege començar el meu tour en els 27 estats membres per al Next Generation, el pla de recuperació i resiliència, i tinc molta curiositat de provar com funcionarà el certificat", ha dit Von der Leyen en una declaració sense preguntes a la premsa abans de viatjar a Lisboa i Madrid.

La presidenta de l'executiu comunitari ha rebut ja el seu certificat, ja que Bèlgica és un dels 15 països que l'ha posat en marxa abans de l'1 de juliol en què haurà d'estar en vigor en els 27 estats de la UE.

Aquest certificat provarà que el portador ha rebut la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus, ha donat negatiu en un test PCR en les últimes 72 hores o ha passat la infecció recentment, la qual cosa permetrà viatjar amb menys restriccions, com les quarantenes.

La Comissió Europea aprovarà aquest dimecres el pla de reformes i inversions presentat per Espanya per a utilitzar els quasi 70.000 milions d'euros en subvencions que li corresponen del fons de recuperació creat per la Unió Europea per a superar la crisi generada per la Covid-19.

Von der Leyen anunciarà aquesta vesprada el seu vistiplau als plans a Madrid, segona parada d'una gira que començarà de matí a Lisboa i la portarà a diversos països europeus per a comunicar sobre el terreny el seu aprovat als primers plans de recuperació. El dijous estarà a Grècia i Dinamarca i el divendres a Luxemburg.

Amb aquesta gira, la presidenta de la Comissió marca l'enlairament del fons de recuperació, aprovat fa quasi un any pels estats, així com la reobertura dels viatges i el turisme en els vint-i-set gràcies a un certificat que ha tingut una tramitació legislativa "rècord", de 62 dies.

Espanya i Portugal seran els primers països comunitaris a rebre l'aprovat de Brussel·les als seus plans, que després deuran també obtindre l'aval del Consell (els estats membres) per majoria qualificada, previsiblement en la reunió de ministres d'Economia i Finances comunitaris del 13 de juliol.

La Comissió, que aquest dimarts va recaptar 20.000 milions d'euros en els mercats en la seua primera emissió de deute per a finançar els 800.000 milions d'euros que tindrà en total el fons de recuperació, espera començar a entregar les ajudes als països a l'agost.

També et pot interessar

stats