Les xicotetes llibreries valencianes busquen recuperar l'esperit lector de la pandèmia

Fins a 75 llibreries valencianes de barri formen part de la plataforma Todostuslibros.com, on acosten la literatura a altres racons del país

La fira del llibre de València, als Jardins de Vivers, de l'any 2022
La fira del llibre de València, als Jardins de Vivers, de l'any 2022 / Rober Solsona / Europa Press

El diumenge 23 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre, una cita important entre les xicotetes llibreries valencianes, que aprofiten aquest esdeveniment per a donar-se a conéixer i oferir les seues novetats amb actes, fires i presentacions. Enguany són moltes les que tracten de recuperar l’interés de la població pels llibres, que tant es va estendre durant el confinament estricte de la pandèmia el 2020. La lectura va passar a ser una de les activitats culturals més freqüents, juntament amb la visita als museus i al cinema, segons l’INE. De fet, la Comunitat Valenciana va ser la quarta autonomia —per darrere de Catalunya, Madrid i Andalusia— que més nous títols va registrar, amb 14.008 publicacions entre 2020 i 2021, segons un estudi del Ministeri de Cultura. D’aquests, més de la meitat eren en paper.

Per a Josep Castiñeira, de Vila Llibres a la Vila Joiosa (Marina Baixa), “l'etapa postpandèmia va ser fantàstica, una bogeria. Vam acabar l’any amb més vendes que l’anterior, tot i tancar dos mesos. L’any següent també va estar per damunt de la mitjana habitual”. Castiñeira creu que en part va ser per la incorporació de nous lectors “durant el confinament, on van descobrir que llegir és entretingut i enriquidor”.

En canvi, el 2022 aquest interés va començar a desaparéixer. “El 2023 ha sigut la gran hòstia” ha explicat el llibreter. “La gent ha recuperat els seus hàbits no lectors. Els primers quatre mesos de l’any, la venda ha sigut pitjor que en 2019, abans de la pandèmia” ha assegurat. Així i tot, després de 30 anys com a llibreter, Castiñeira ha assegurat que es pot viure de l'ofici, ja que "el nostre públic no és nombrós, però és molt fidel".

Un grup de lectors passeja per la Fira del Llibre de València, als Jardins de Vivers, en 2022
Un grup de lectors passeja per la Fira del Llibre de València, als Jardins de Vivers, en 2022 / Rober Solsona / Europa Press

El tracte personal, el seu valor afegit

A la Llibreria Novembre, a Benicàssim (Plana Alta), també recorden la pandèmia com un punt d’inflexió perquè “la gent ha tingut l’oportunitat de sentir el que significa una llibreria física i tindre un llibre a les mans”. Un dels valors que defenen és el tracte de proximitat amb els seus lectors. “Com a llibreria has d'apostar per quin negoci vols tindre, és allò que li dona personalitat. No ens interessa ser una llibreria només de best-sellers” han assegurat.

Juan Vicente Centelles, director d’Argot, una llibreria amb més de 50 anys d’història de Castelló de la Plana, també ha reivindicat el romanticisme i la importància de les llibreries menudes, de visitar-les, deixar-se recomanar i comprar un llibre. “La defensa del local i del treball professional és primordial” ha afirmat. “A mi m’agrada més parlar dels llibres d’autor, aquells que passen desapercebuts o que despunten més enllà de les grans apostes”, perquè els grans títols “ja tenen el suport de grups editorials que els promocionen” ha dit. “Descobrir nous llibres és com buscar la cara B dels antics discos, sempre hi ha coses molt bones” ha assegurat.

Aquesta proximitat és la que permet, també, conéixer de prop els autors consagrats i els novells. Un d’ells és Pau Roca, guitarrista de La Habitación Roja, que ha començat una gira per llibreries per a presentar la seua primera novel·la, Un dia en la vida.

Roca té molt present que no és un món fàcil, perquè les novetats són moltes i tenen una vida molt curta. “Jo que vinc del món de la música sé que si no l’acompanyes, el presentes i li dones vida, no despertes interés. És una guerra per tindre l’atenció de la gent”. Roca no creu que la gent haja abandonat la lectura, però considera que “hui dia es busca més que qui publica tinga seguidors, que l’obra en si mateixa”.

 Todostuslibros.com, la plataforma en línia per a les xicotetes llibreries

Precisament per ajudar a vendre llibres fora de l’entorn dels seus barris, des de la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal) han format el web  Todostuslibros.com, un espai alternatiu a les grans plataformes digitals que arreplega el fons de 1.100 llibreries de barri, amb més de milió i mig de referències.

D’aquestes, 75 pertanyen a la Comunitat Valenciana: hi ha cinc a la província de Castelló, 47 més a la de València i 23 a les comarques d’Alacant. “Les grans plataformes sempre són negatives per al comerç de proximitat en general, no només els llibres. Però també hi ha alternatives molt bones, com aquesta, que utilitzem com a espai de venda i aparador per ajudar-nos a créixer” han explicat a Llibreries Novembre.

També et pot interessar

stats