La xef María José San Román i la periodista Rosana Torres, Medalla d'Or de les Belles Arts 2022

El Govern ha distingit un total de 33 personalitats i entitats del món de la cultura

María José San Román, en arxiu
María José San Román, en arxiu / Monastrell

El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha aprovat aquest dimarts concedir les Medalles d'Or al Mèrit en les Belles Arts del 2022 a 33 personalitats i institucions de la cultura. Entre els guardonats destaquen la xef alacantina María José San Román i la periodista valenciana Rosana Torres.

María José San Román (Valladolid, 1955) és una cuinera que combina la innovació amb la tradició mediterrània al seu restaurant Monastrell, a Alacant, on està més de vint anys al capdavant i amb el qual va guanyar una Estrela Michelin 2013. Defensora de la dieta mediterrània i de la cuina alacantina, San Román treballa per a fomentar la igualtat als foguers dels grans restaurants a través de l'associació Mujeres en Gastronomia (MEG), de la qual és presidenta. Juntament amb el marit, Josep Perramon, ha format el Grup Gourmet, un projecte gastronòmic que va nàixer l'any 1975 i que segueix en evolució contínua, collint un camí replet d'èxits dins de l'oferta hostalera alacantina: rostidor La Vaquería, La Taberna del Gourmet i la seua terrassa, Tribeca Music Bar, i el recent comerç de venda de pa San Román.

Per la seua banda, la periodista Rosana Torres Reinés, nascuda a Catarroja (Horta Sud) el 29 de juny del 1953, està especialitzada en temes culturals. La seua trajectòria professional està lligada al diari El País des del 1978 i a la Guía del Ocio de Madrid des del 1977. Ha dedicat els esforços al món de la literatura infantil i, especialment, al teatre infantil. En Televisió Espanyola va conduir diversos espais dedicats a les arts escèniques, labor que anys més tard continuaria en Telemadrid, amb un espai de divulgació de l'actualitat teatral, cinematogràfica i cultural de la capital. Prèviament Torres ha rebut nombrosos premis.

A més, entre els premiats està Patxi Mangado (Estella-Lizarra, Navarra 1957), arquitecte que té en la seua obra edificis tan emblemàtics com l'Auditori Municipal de Teulada (Marina Alta), el Palau de Congressos de Palma, amb el qual va guanyar el Premi Nacional d'Arquitectura el 2017, el Palau de Congressos i Auditori de Navarra, més conegut com a Baluarte, i el Museu d'Arqueologia d'Àlaba, a Vitòria, que li va valdre guanyar el Premi Copper d'Arquitectura el 2009. 

Entre la resta de guardonats hi ha l'Acadèmia d'Espanya a Roma, el pintor Augusto Ferrer-Dalmau, l'actor Karra Elejalde, l'arquitecte Patxi Mangado, l'escriptora Rosa Montero, la cantant María Jiménez, el productor musical Gai Mercader, el cantant Víctor Manuel i, a títol pòstum, el gestor cultural i exministre José Guirao.

També et pot interessar

stats