Women’s Legacy: l'ambiciós projecte per a visibilitzar les dones en els currículums educatius

Aquest divendres s'han donat a conéixer els recursos generats durant els últims tres anys dins d'aquest programa internacional que lluita contra la invisibilització sistemàtica de les aportacions i el saber de les dones en l’educació

Women’s Legacy presenta els recursos generats durant els últims tres anys / À Punt NTC

El projecte Women’s Legacy ha presentat aquest divendres els productes intel·lectuals fruit d’aquest programa internacional d’inclusió de les dones en els currículums educatius. Un important banc de recursos que lluita contra la invisibilització sistemàtica de les aportacions i el saber de les dones en l’educació. 

Christine de Pizan, sor Juana Inés de la Cruz, Artemisia Gentileschi i Wangari Maathai formen part d’una llarga llista de dones desconegudes per a la societat, però que han escrit part de la història. Noms que han quedat eclipsades en els llibres de text per figures masculines de la mateixa època, sobradament conegudes com ara Erasme de Rotterdam, Cervantes, Velázquez o Nelson Mandela. I és que només el 7% de les persones que apareixen en els llibres de text de l'ESO són dones.

En aquest sentit, l’escriptora i col·laboradora del projecte, Rosa Roig, explica a À Punt NTC que en les seues classes veu el jovent sense referents. “Done classes a xiques i xics. A elles les veig sense models i a ells, amb un model equivocat”, afirma

Per la seua banda, la coordinadora del projecte, la professora i investigadora de la Universitat de València Ana López-Navajas, assenyala que el fet que tots els referents siguen masculins naturalitza la idea dels desequilibris entre sexes, i fa que tinguem “una visió del món molt distorsionada”. Per això, promoure la inclusió de les grans figures femenines de la història en l'educació de les noves generacions és una qüestió de “justícia, igualtat i, sobretot, de rigor”, postil·la. 

Aquest divendres han presentat la tasca que han dut a terme durant els últims tres anys, amb la participació de més de 200 persones, 9 institucions i 4 països, que podrà estar completament operativa i a disposició del professorat de tot Europa al final de l'any que ve. A més, una de les iniciatives impulsades per Women’s Legacy és la creació d’un curs de formació en línia en què participen més d'un centenar de docents.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, s’ha mostrat molt satisfet amb els resultats del projecte, que té el suport de la Generalitat i del seu departament. A més, ha destacat que, encara que el projecte s’haja desenvolupat al País Valencià, “podrem aportar al conjunt d’Europa per posar les dones per fi en el sistema educatiu com toca”.

També et pot interessar

stats