València celebra la festa del Corpus Christi

À Punt ha retransmés en directe la Cavalcada del Convit i la processó general

Processó del Corpus este diumenge a València / À Punt Notícies
02 de juny 2024 - 07:30 Actualitzat: 02 de juny 2024 - 21:05

València ha despertat este diumenge engalanada per a celebrar la Festa Grossa de la ciutat: el Corpus Christi, festivitat religiosa del s. XIV declarada pel Consell bé d'interés cultural immaterial l'any 2010.

Per tal d'acostar la celebració a valencians i valencianes, À Punt ha preparat un programa especial que retransmetrà els dos actes principals. Este matí a les 11 h, ha sigut el torn de la Cavalcada del Convit i esta vesprada cap a les 19 h, la processó general. Al capdavant d'este programa ha estat el periodista Ferran Cano amb els col·laboradors Enric Olivares, historiador de l'art especialitzat en art valencià i Amparo Martín-Broseta, balladora del grup de danses de Lo Rat Penat.

La Cavalcada del Convit

Este diumenge al matí després de la missa pontifical a la catedral i el posterior repartiment dels pans beneïts a la Porta dels Ferros, ha començat la Cavalcada del Convit. També coneguda com la Cavalcada dels Cavallets o de la Degolla, es tracta d'un acte ple de simbolisme que, mitjançant el capellà de les Roques, rememora la invitació de les autoritats a la ciutat perquè participe de vesprada en la solemne processó general.

La Cavalcada del Convit ha arrancat a les 12 h a la plaça de Manises i a continuació, ha transitat pel carrer dels Cavallers, la plaça la Mare de Déu, carrer del Micalet, plaça la Reina, Cabillers, Avellanes —on ha tingut lloc la popular poalada d'aigua des dels balcons—, plaça de l’Almoina i Palau. El recorregut ha estat amenitzat per la música del tabal i la dolçaina, i els diferents grups de ball que com és costum han interpretat antigues danses com el ball de nanos, el dels bastons, la magrana o el popular ball de la Moma, que representa la virtut i els set pecats capitals. Tancant esta popular desfilada han estat els majestuosos carros triomfals coneguts com les Roques —que es poden visitar durant la resta de l'any al museu que porta el seu nom i que data del s. XV-.

Després de la cavalcada, a les 14:00 h, s'ha disparat una mascletà a la plaça de l'Ajuntament a càrrec de Pirotecnia Valenciana.

La processó general

Esta vesprada a les 19 hores ha tingut lloc la processó general del Corpus Christi. Un acte solemne on un any més han desfilat els elements característics: les figures, les roques, les danses, els nanos i els gegants, així com els misteris i personatges de l'Antic i el Nou Testament —reencarnats per integrants de l'Associació d'Amics del Corpus i on també participen cada any les falleres majors de València.

L'itinerari tradicional ha arrancat a la plaça de la Mare de Déu —on s'ha instal·lat un gran tapís floral— i ha recorregut els carrers del centre de València amb la custòdia de la catedral, considerada la més gran del món. Esta peça religiosa guarda l’hòstia consagrada i està elaborada amb 600 quilos de plata i 8 d’or, a més de perles i pedres precioses. Va ser obra de l'orfebre valencià Francisco Pajarón Suay, gràcies a les donacions de fidels valencians.

Amb la celebració del Corpus Christi este diumenge s'ha posat també punt final al mercat de l'Escuradeta que ha estat instal·lat a la plaça de la Reina des del diumenge 12 de maig coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats.

També et pot interessar

stats