La vaga d'actors i guionistes de Hollywood paralitza quatre grans produccions espanyoles

El rodatge s'ajornarà fins a principis de l'any que ve, però des de l'Spain Film Commission els productors asseguren que han avançat despeses que no recuperaran

Vaga Hollywood
Membres del Sindicat d'Actors dels Estats Units en vaga es manifesten davant la seu de Paramount Pictures, a Hollywood (Califòrnia) / Gao Shan (EuropaPress)

La vaga de guionistes i actors dels Estats Units ja està tenint el seu impacte en la indústria espanyola. De fet, quatre grans rodatges han hagut d'ajornar-se per aquesta situació, com ha explicat Carlos Rosado, president de l'Spain Film Commission.

"Si s'ajornen aquests rodatges significa que s'ha parat la preproducció i això és un impacte segur; encara no en coneixem la dimensió econòmica, però els productors ja estan fent avaluacions, i en la mesura en què molts dels services ('bestretes') espanyols ja s'han desemborsat, l'impacte econòmic directe ja existeix", afirma Rosado.

Estava previst que aquestes quatre produccions començaren a rodar-se l'últim trimestre de l'any, però de moment, es traslladaran a principis de 2024. "Si això s'allarga en el temps, pot suposar una parada molt important i molt, molt costosa", ha assegurat.

Per al president de l'Spain Film Commission, "el fet que la vaga de guionistes i actors nord-americans tinga impacte a Espanya significa que cada vegada són més grans les relacions de la indústria nord-americana amb nosaltres".

Cada vegada hi ha més rodatges nord-americans a Espanya i, tot i que de moment “l'impacte és limitat i només suposa l'ajornament d'aquests quatre projectes, la vaga afecta tota la cadena d'explotació d'una pel·lícula", afirma Rosado.

Aquest admet també una certa inquietud per com afectarà la vaga tot el sector i els grans esdeveniments, començant pels festivals, com el de Venècia, o les pel·lícules que no es puguen estrenar enguany, de cara als pròxims Premis Oscar i els Goya.

Rodatges cap a Espanya

Aquesta parada, però, també pot tindre efectes positius. Segons explica Carlos Rosado, rodatges que s'anaven a fer en un altre lloc i que s'hi han vist afectats directament, estan plantejant-se vindre a Espanya.

“No estic parlant de teories, tenim dos grans projectes de cinema, llargmetratges de gran pressupost, que estan localitzant a Espanya i estudiant si venen ací".

Més de 200 milions, pendents d’aprovació

L'Associació de Productores Espanyoles d'Audiovisual Internacional (Profilm) quantifica en nou els projectes que es retardaran i assenyala que almenys 220 milions d'euros d'inversió a Espanya estan pendents de la negociació entre el Sindicat de Guionistes dels Estats Units i l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (Amptp).

Actors i guionistes estatunidencs fa diverses setmanes que estan en vaga per a forçar una millora en les seues condicions laborals en un sector que genera beneficis multimilionaris i que, en l'última dècada, ha canviat considerablement pels continguts en streaming i la intel·ligència artificial, uns canvis que els intèrprets i escriptors consideren amenaces.

Es tracta d'una vaga històrica, ja que els dos gremis es van unir en la protesta després que cap d'ells aconseguira renovar els seus convenis col·lectius amb l’Amptp.

També et pot interessar

stats