Grans estreles del cinema i la televisió se sumen a la vaga de Hollywood

Tom Cruise, Mark Ruffalo, Kevin Bacon o Susan Sarandon donen força al moviment des dels piquets, les xarxes socials o la seua influència en el sector

Declaracions als mitjans de l'actriu Fran Drescher, presidenta del Sindicat d'Actors dels Estats Units
Declaracions als mitjans de l'actriu Fran Drescher, presidenta del Sindicat d'Actors dels Estats Units / Etienne Laurent (Efe)

La vaga iniciada pel Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) i el de guionistes (WGA) té en Tom Cruise, Mark Ruffalo o Susan Sarandon alguns dels seus principals banderers, que lluiten per donar força al moviment des dels piquets, les xarxes socials o la seua influència en el sector.

El passat 13 de juliol, la unió d'intèrprets va anunciar que començaria una vaga després de no aconseguir un acord amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) per a la firma d'un nou conveni col·lectiu, i això ha paralitzat íntegrament la indústria de l'entreteniment nord-americà. La decisió arriba després de més de quatre setmanes de negociacions encapçalades per un equip conformat per membres de la unió, entre els quals hi havia la seua presidenta, Fran Drescher (The Nanny, 1993), i l'actor Sean Astin (The Lord of the Rings, 2001).

No obstant això, fora del selecte grup de mediadors, figures de gran pes a Hollywood com Tom Cruise han utilitzat la seua popularitat i influència amb la intenció d'acabar amb una disputa que podria costar prop de 4.000 milions de dòlars (més de 3.554 milions d'euros) en pèrdues per a l'economia estatunidenca. Segons va transcendir el dilluns, l'actor i coproductor de Missió impossible va intentar exercir pressió en els estudis durant les negociacions perquè reconsideraren la seua postura sobre l'ús de la intel·ligència artificial (IA) en la pantalla gran, un dels temes claus del conflicte.

Manifestació convocada pel Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) i el de guionistes (WGA)
Manifestació convocada pel Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) i el de guionistes (WGA) / Mike Blake (Efe)

Uns altres noms han destacat igualment pel seu esperit combatiu, com Mark Ruffalo, qui a més d'aparéixer en els piquets que van començar el 14 de juliol a Los Angeles i Nova York ha usat les xarxes socials per a llançar propostes que facen front a la crisi que travessen els treballadors de Hollywood. L'intèrpret de Hulk en The Avengers (2012) va convidar els col·legues a prioritzar les produccions independents sobre les dels grans estudis per a aconseguir un millor repartiment dels guanys dels projectes audiovisuals i fer-los "competència".

L’oscaritzada Susan Sarandon (Thelma & Louise, 1991) va prendre els carrers de Nova York el primer dia de vaga i va expressar la seua preocupació per l'ús de la IA i la necessitat de crear un contracte que s'adapte al nou model de mercat de les plataformes de streaming.

Així mateix, Kevin Bacon (Footloose, 1984) s'ha presentat diferents dies als piquets i ha publicat en xarxes el seu suport a la protesta.

Mentrestant, figures com l'estrela de Ted Lasso (2020), Jason Sudeikis, i l'activista Jane Fonda es van deixar veure abans que altres companys per a fer costat als guionistes de la WGA, els qui reivindiquen raons similars als intèrprets des del passat 2 de maig. Uns altres actors que han aparegut en les manifestacions són Mandy Moore, Rachel McAdams, America Ferrera, Hilary Duff, Kyra Sedgwick o Paul Dano, entre d'altres.

També ha resultat significatiu que l'elenc de l'esperada pel·lícula de Christopher Nolan Oppenheimer abandonara la catifa roja de la promoció de la pel·lícula a Londres després que el sindicat anunciara la decisió de fer la vaga.

La protesta dels guionistes i intèrprets ha revelat que "la fàbrica de somnis" és una estructura farcida d'injustícies conformada per "treballadors normlas i corrents" que dia a dia lluiten per a pagar els deutes, explicava en una entrevista el negociador del SAG-AFTRA, Duncan Crabtree-Ireland, el 13 de juliol passat. Encara que és difícil estimar la duració que tindrà l'aturada, alguns especialistes esperen que acabe per a setembre, mentre que els més optimistes consideren que podria resoldre's a la fi d'agost.

També et pot interessar

stats