Culminen sense èxit les negociacions entre el Sindicat d'Actors i els estudis de Hollywood

L'inici d'una imminent vaga d'actors, coincidint amb la que ja protagonitzen els guionistes, podria paralitzar la indústria de la meca del cinema

Vaga actors Hollywood
Guionistes en vaga es manifesten davant dels estudis Paramount a Los Angeles, Califòrnia (EUA) / Etienne Laurent / EFE

El Sindicat d'Actors dels EUA (SAG-AFTRA) ha anunciat la matinada d'aquest dijous que les negociacions amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) per a la renovació d'un conveni col·lectiu han culminat i que ho han fet sense èxit.

"SAG-AFTRA va negociar de bona fe i estàvem desitjosos d'arribar a un acord, però les respostes de l'AMPTP a les propostes més importants del sindicat han sigut insultants", ha lamentat la presidenta de la unió, Fran Drescher, a través d'un comunicat publicat en la pàgina oficial de la institució.

El sindicat, que representa més de 160.000 actors i actrius, ha anunciat que la junta nacional mantindrà al llarg del matí una reunió per a aprovar formalment l'inici d'una vaga que podria provocar que la indústria de Hollywood es paralitze íntegrament.

L'última vegada que els intèrprets es van posar en vaga contra els estudis va ser el 1980 pels beneficis de les cintes de vídeo domèstiques i la televisió de pagament, i va tindre una durada de tres mesos.

La imminent vaga d'actors se sumaria a la dels guionistes

Si es confirma l'aturada, els i les intèrprets se sumarien als piquets que el Sindicat de Guionistes (WGA) van començar als afores de les oficines dels estudis el 2 de maig, i mamprendran així una vaga simultània per primera vegada en 63 anys.

L'única vegada que els dos gremis van deixar de treballar al mateix temps va ser el 1960, i d'aquesta lluita van aconseguir beneficis com l'accés a assegurança mèdica i una pensió.

Però va ser la vaga de cent dies liderada pels guionistes el 2007-2008 la que va establir les bases del conflicte actual en centrar la major part de les discussions en el pagament dels continguts distribuïts per Internet.

Ara, les reivindicacions dels dos gremis comparteixen semblances en qüestions com ara la millora de les condicions de faena, el pagament just dels drets residuals de part de les plataformes per streaming i transparència en el procés de càlcul d'aquests imports, així com la regulació de l'ús de la intel·ligència artificial (IA). 

"L'AMPTP s'ha negat a reconéixer que els enormes canvis en la indústria i l'economia han tingut un impacte perjudicial en aquells que treballen per als estudis", ha explicat la presidenta del Sindicat d'Actors.

L'inici d'una vaga de part dels actors anuncia una crisi important en la indústria de l'entreteniment. Sense intèrprets, les produccions de cinema i televisió que s'han pogut mantindre a flotació malgrat l'aturada dels guionistes podrien veure's també obligades a frenar les seues activitats.

Els actors i actrius tampoc podrien promocionar pel·lícules i sèries pendents d'estrena, ni participar en trobades amb seguidors.

Aquesta situació podria acabar en una onada de cancel·lacions de rodes de premsa, catifes roges i, fins i tot, l'ajornament de cerimònies de premis com els Emmy o esdeveniments com la Comic-Con de San Diego.

També et pot interessar

stats