El Sindicat d'Actors dels EUA es declara en vaga davant de la falta d'acord quant al conveni col·lectiu

Aquest col·lectiu representa més de 160.000 actors i actrius

Guionistes en vaga es manifesten davant dels estudis Paramount a Los Angeles, Califòrnia (EUA)
Guionistes en vaga es manifesten davant dels estudis Paramount a Los Angeles, Califòrnia (EUA) / Etienne Laurent / EFE

El Sindicat d'Actors dels EUA s'ha declarat aquest dijous a última hora de la vesprada en vaga formalment, després de les negociacions fallides amb els estudis de Hollywood per a la firma d'un nou conveni col·lectiu.

El gremi d'intèrprets dels EUA s'uneix a l'atur que des de maig manté el Sindicat de Guionistes (WGA), emprenent així una vaga simultània per primera vegada en 63 anys que paralitzaria la indústria de Hollywood en la seua pràctica totalitat.

Hores abans, el Sindicat d'Actors dels EUA (SAG-Aftra) havia anunciat que les negociacions amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (Amptp) per a la renovació d'un conveni col·lectiu han culminat i que ho han fet sense èxit. "SAG-Aftra va negociar de bona fe i estàvem desitjosos d'arribar a un acord, però les respostes de l'Amptp a les propostes més importants del sindicat han sigut insultants", ha lamentat la presidenta de la unió, Fran Drescher, a través d'un comunicat publicat en la pàgina oficial de la institució.

El sindicat, que representa més de 160.000 actors i actrius, ha anunciat que la junta nacional mantindrà al llarg del matí una reunió per a aprovar formalment l'inici d'una vaga que podria provocar que la indústria de Hollywood es paralitze íntegrament.

L'última vegada que els intèrprets es van posar en vaga contra els estudis va ser el 1980 pels beneficis de les cintes de vídeo domèstiques i la televisió de pagament, i va tindre una durada de tres mesos.

La imminent vaga d'actors se sumaria a la dels guionistes

Si es confirma l'aturada, els i les intèrprets se sumarien als piquets que el Sindicat de Guionistes (WGA) van començar als afores de les oficines dels estudis el 2 de maig, i mamprendran així una vaga simultània per primera vegada en 63 anys.

L'única vegada que els dos gremis van deixar de treballar al mateix temps va ser el 1960, i d'aquesta lluita van aconseguir beneficis com l'accés a assegurança mèdica i una pensió.

També et pot interessar

stats