Una ruta modernista per la Comunitat Valenciana

Cada 10 de juny se celebra el Dia Mundial del Modernisme

Santuari de Santa Maria Magdalena de Novelda
Santuari de Santa Maria Magdalena de Novelda
Josep Rico
10 de juny 2021 - 06:00

Un dels corrents artístics que més representa els valors dels valencians és el modernisme, un moviment que es caracteritza pel color i la monumentalitat dels edificis.

L’art modernista de finals del segle XIX i principis del segle XX ha deixat la seua empremta en tota la Comunitat Valenciana i els seus principals exponents són algunes façanes d’habitatges i edificis públics.

Amb motiu del Dia Mundial del Modernisme, us oferim a continuació una ruta pel territori valencià on localitzarem alguns dels edificis que segueixen aquest corrent artístic.

La Casa Laporta d’Alcoi

La Casa Laporta s'ubica a l’avinguda del País Valencià, número 26, d’Alcoi. Es tracta d’un edifici residencial que construït l’any 1904 per l’arquitecte Timoteo Briet Montaud.

Els experts consideren aquesta casa la primera obra de tendència modernista d’Alcoi, per això es diu que arran d’aquest edifici es va introduir a Alcoi el corrent modernista.

En el següent documental es pot veure el patrimoni artístic modernista de la ciutat d’Alcoi, com la Casa del Pavo o la Casa d'Escaló entre moltes altres.

L'Estació del Nord de València

L’Estació del Nord va ser inaugurada l’any 1917 per la Companyia dels Camins de Ferro del Nord d'Espanya, que van encomanar la construcció a l’arquitecte Demetri Ribes.

Aquesta estació destaca per la seua grandària i la gran quantitat d’ornaments que té, i des del 1983 és bé d’interés cultural.

A partir del 1941 va formar part de Renfe a causa de la nacionalització del ferrocarril en l’ample ibèric.

Per a veure el vídeo complet, pots accedir al primer episodi de Ciutats desaparegudes.

Casa Sendra de Vinaròs, al Baix Maestrat

La casa Sendra de Vinaròs la trobem a la plaça Jovellar, número 8, de Vinaròs i la va construir l’any 1912 l’arquitecte J. Ribera.

Es tracta d’un edifici residencial que consta de planta baixa i tres altures. Destaca de la façana una ornamentació floral i el gran treball de ferreria que hi ha a les baranes.

En el Ciutats desaparegudes que dediquen a Vinaròs, es parla de la Casa Sendra.

El Magatzem de Josep Ribera de Carcaixent, a la Ribera Alta

El Magatzem de Josep Ribera està situat a la glorieta de l’estació de Carcaixent (Ribera Alta). Es va inaugurar el 3 de desembre del 1903 i l’arquitecte encarregat va ser Josep Ríos Chinesta.

L’ús original era de magatzem de taronja, i actualment és un contenidor cultural propi de l’Ajuntament de Carcaixent.

L’estil de l’obra està situat dins l’eclecticisme per les solucions i el disseny dels ornaments amb detalls decoratius modernistes.

En el setzé episodi de Ciutats desaparegudes es parla de Carcaixent.

El Mercat de Colom de València

El Mercat de Colom, situat al barri del Pla del Remei de València, que va concebre l’arquitecte Francesc Mora Berenguer, es va inaugurar l’any 1916.

Actualment compta amb un restaurant d’arquitectura modernista i diferents negocis com ara floristeries, cafeteries, botiga de llibres...

És un exemple perfecte de l’arquitectura modernista de València, ja que probablement és l’edifici de València amb més influencia gaudiniana.

El següent fragment forma part del vinté episodi de Ciutats desaparegudes.

L'asil d'ancians de Sueca, a la Ribera Baixa

L’asil d’ancians de Sueca el trobem a l’avinguda del Mar, número 2, i es tracta d’un conjunt residencial neomudèjar i modernista valencià. Es va inaugurar l’any 1919 i l’encarregat de projecte va ser l’arquitecte Buenaventura Ferrando Castells.

Hui dia, l’edifici està regentat per les Germanetes dels Ancians Desemparats, que duen a terme tasques humanitàries a Sueca des de fa molts anys.

En el tercer episodi de Ciutats desaparegudes apareix el següent fragment.

El Mercat Central d'Alacant

El Mercat Central d’Alacant, situat a l’avinguda d’Alfons X el Savi, va ser construït sota la direcció de Juan Vidal Ramos entre 1911 i 1912, per damunt de la muralla del segle XVIII que envoltava Alacant.

Aquest monument està al centre de la ciutat i ofereix una gran varietat dels productes gastronòmics.

L’edifici té un estil eclèctic amb diversos ornaments modernistes i altres d’ascendència purista.

En el quart episodi de Ciutats desaparegudes apareix el Mercat Central d’Alacant.

Santuari de Santa Maria Magdalena de Novelda, al Vinalopó Mitjà

El santuari de Santa Maria Magdalena, situat a Novelda, és un temple màgic que forma part del Camí de Santiago. L’obra va començar l’any 1918 amb José Sala Sala com a arquitecte i es va dividir en tres fases. La construcció va acabar el 1946.

A simple vista, s’aprecien les grans similituds que té aquest santuari amb l’edifici modernista per excel·lència de la Sagrada Família.

Actualment és el lloc triat per moltes parelles per casar-se o batejar els fills.

En el vint-i-dosé episodi de Ciutats desaparegudes podràs veure aquest fragment.

Casa-Museu Modernista de Novelda, al Vinalopó Mitjà

La Casa-Museu Modernista de Novelda, també coneguda com Casa Navarro o de la Pitxotxa, està situada al carrer Major, número 24, de Novelda i va ser construïda l’any 1903 amb l’arquitecte Pedro Cerdán al capdavant.

Es conserva molt bé i es caracteritza per estar decorada majoritàriament amb elements modernistes valencians.

Actualment pertany a la Fundació Caixa Mediterràni i des de 1977 s’utilitza com a museu.

El fragment següent forma part del Bona vesprada que es va emetre el passat tres de març.

El Mercat Central de València

El Mercat Central està situat en la plaça Ciutat de les Bruixes de València. És obra de 1914 dels arquitectes Francesc Guàrdia Vial i Alexandre Soler March, amb la col·laboració del català Lluís Domènech Montaner.

S'hi ven tota mena d’aliments, tant per a consum domèstic com per a restauració.

L’edifici té un estil eclèctic, ja que combina la tradició constructiva catalana i la primera arquitectura d’acer i ferro.

Aquest xicotet reportatge forma part del sisé episodi de Ciutats desaparegudes.

També et pot interessar

stats