Una mostra de Sorolla repassa l'etapa de l'artista a Itàlia

La Diputació de València acull una exposició única amb trenta-tres peces dels anys que va estar en residència artística a Itàlia

La Diputació de València organitza una mostra que repassa l’etapa clau de Sorolla a Itàlia / À Punt NTC

Amb motiu del centenari de la mort de Joaquim Sorolla, la Diputació de València acull una exposició única amb trenta-tres peces dels anys que l’artista va passar a Itàlia com a pensionat de la institució provincial, una etapa que va resultar clau en la trajectòria creativa del pintor valencià.  

L’any 1884, amb només 21 anys, Sorolla guanya la plaça de pensionat de la Diputació de València a Roma. Els treballs i la documentació que va presentar per a accedir a la plaça són el punt de partida de la mostra.

Visqué a la capital italiana durant tres anys amb una assignació de 3.000 pessetes per any i amb la condició de fer tres enviaments anuals justificant els seus progressos artístics. El primer, amb un crucificat i una dona nua va arribar amb polèmica. “El tribunal considerava totalment innecessari i no precisament moral fer un retrat d’una dona nua”, explica Rafa Gil, comissari de l’exposició.

A banda dels quadres com a pensionat, trobem apunts, anotacions, esbossos i paisatges de Florència, Nàpols i Assís. Sorolla va aprofitar la seua estada a Itàlia per a embeure’s dels grans clàssics i descobrir noves tècniques. Fou un període essencial i poc conegut en la trajectòria creativa de l’artista. “No es pot entendre l’obra de Sorolla sense la seua estada a Itàlia”, conclou Gil.

La mostra ‘Sorolla a Roma’ pot visitar-se els caps de setmana i festius fins al 2 de juliol al Palau dels Scala, a la plaça de Manises de València.

  

També et pot interessar

stats