Una gestora impulsarà la promoció de les festes i tradicions valencianes

L’objectiu és constatar la importància que té la festa pel seu caràcter de motor cultural, turístic i econòmic i per la seua contribució a la recuperació emocional

A Alcoi, els Moros i Cristians es tornaran a celebrar després de dos anys, però amb prudència
Imatge d'arxiu de les festes de Moros i Cristians d'Alcoi / À Punt NTC

El Consell impulsarà una comissió gestora per a la promoció i difusió de les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de sumar sinergies i aglutinar totes les nostres festes, que suposen un autèntic "pulmó econòmic" i propicien la convivència i la superació de les desigualtats.

Així queda plasmat en el decret de creació de la comissió gestora, que està previst que s'aprove aquest divendres pel ple del Consell, i que es va presentar dimarts durant un acte celebrat al Palau de la Generalitat i presidit pel president Ximo Puig.

Promoció de les festes i tradicions

Puig ha destacat que el govern valencià "no vol en absolut intervindre" sinó "sumar sinergies i constatar la importància que té la festa, que no és una qüestió menor, sinó central". A més, ha subratllat que s'intensificarà la promoció de les festes valencianes pel seu caràcter de motor cultural, turístic i econòmic i per la seua contribució a la recuperació emocional.

Així, ha avançat que encarregarà a l'IVIE un "estudi rigorós" per a conéixer l'impacte econòmic real del món de la festa en tota la Comunitat Valenciana, una cosa que "ens farà veure que quan invertim en festa, generem llocs de treball i beneficis econòmics".

L’objectiu de la comissió és contribuir a la promoció i difusió de les festes i tradicions de la Comunitat, "des del convenciment que les institucions han de tindre entre els seus objectius, a més de la protecció, la divulgació, l'impuls i el foment del seu patrimoni cultural", ha especificat. 

Per a això, es faran campanyes de promoció i difusió, publicacions i organització d'actes i jornades perquè permetran promocionar les festes i tradicions més importants de la Comunitat.

Les festes d’interés turístic tindran molt a dir

En la comissió estaran les festes que ostenten la declaració d'interés turístic nacional o internacional, però es treballarà per a totes les que se celebren a la Comunitat Valenciana. A més de Presidència, hi participaran les conselleries de Cultura i Participació Ciutadana, juntament amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Així hi formaran part les Falles de València, Alzira i Sagunt, les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, la Magdalena de Castelló, i els Moros i Cristians d'Alcoi, la Vila Joiosa, Crevillent, Banyeres de Mariola, Bocairent, Ontinyent, Villena, Oriola i Elda. També el Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella; la processó del Diumenge de Rams d'Elx; la Tomatina de Bunyol; l'Entrada de Bous i Cavalls de Sogorb: la Setmana Santa d'Oriola, de Crevillent, d'Alzira, de Sagunt: la Setmana Santa Marina de València, de Gandia i d'Alacant, o la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Un projecte amb bona acollida

Representants de diferents sectors festers han qualificat la iniciativa com a "magnífica" i han assenyalat que és "hora" que les festes "s'agafen de la mà" per a "constituir un nou ordre festiu".

La secretària general de les Fogueres de Sant Joan, Rosana González, ha assenyalat que "reactivar la festa és reactivar molts sectors de l'economia com l'hostaleria, l’hoteleria i el comerç". Per la seua part, el gerent del Patronat Municipal de Festes de Castelló, Vicente Montolio, ha subratllat que, a més de "motor econòmic", les festes "són sensibilitats, són un senyal d'identitat de cada ciutadà".

Finalment, Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, després d'afirmar que la comissió assessora és una "magnífica iniciativa", ha subratllat que la música "és un element imprescindible en totes les festes".

També et pot interessar

stats