Un xicotet poble de l’Alt Vinalopó escenifica l’adoració dels Reis d’Orient
A la Canyada un centenar de veïns preparen durant tot l’any aquesta representació de teatre popular
La Canyada, un municipi de poc més de 1.000 habitants de la comarca alacantina de l’Alt Vinalopó, escenifica any rere any l’arribada i adoració dels Reis d’Orient. Un centenar de persones veïnes del municipi assagen durant tot l’any per a representar l'acte sacramental dels Reis d'Orient. Aquesta tradició es remunta al segle XVIII quan aquest menut municipi va reviure el que hui és el drama litúrgic més antic de tota Espanya.
Tot el veïnat s'implica en aquesta mostra de teatre popular que transforma carrers i places del poble en l'antic Jerusalem. Miguel és un veí de la població que interpreta al rei Melcior i, en declaracions a À Punt Notícies, explica com s'han decorat tots els racons per a mantenir-se fidels a l'acte sacramental. "En un paratge del municipi es troben els tres reis mentre busquen el nounat i una vegada junts, després d'un recorregut per camins i carrers arriben fins on adoren el Jesuset", relata.
El dia set de gener s'acaba la festa dels Reis de la Canyada amb la representació de la fugida a Egipte. Aquest tresor cultural es manté viu gràcies a l'esforç de tots i totes. "La representació implica un esforç i treball comú de tot un poble. Els actors són amateurs, veïns del municipi i cada any anem renovant l'elenc i cada any són diferents persones les que encarnen als personatges que tenim" remarca el president del Patronat dels Reis d'Orient de la Canyada, Moisés Barceló.