Un paisatge fet amb pedra seca a la Vall d'Albaida

El llibre Pedra i calç és una obra col·lectiva que valora les construccions tradicionals de pedra seca.

Pedra i calç és un homenatge als artesans de la pedra i la calç que durant generacions han contribuït a configurar el paisatge de la Vall d´Albaida i una bona part de les comarques centrals. Es tracta d´un repàs a este patrimoni arquitectònic que, en els últims anys, s´ha posat en valor després de dècades d´abandó.

El volum reuneix més de trenta textos de diferents autors, a més de nombroses fotografies i dibuixos que il·lustren les aportacions literàries d´escriptors i estudiosos amb sensibilitat etnològica de la Vall d´Albaida i de la Safor, i en el qual també han col·laborat diferents artesans d´esta especialitat.

Amb esta publicació, coordinada pel col·lectiu Pedra i Calç i impulsat conjuntament amb l´Ajuntament de Llutxent, es pretén retre homenatge a la gent anònima que al llarg de la història han treballat els dos materials, i també difondre una activitat tradicional.

L´alcalde de Llutxent (la Vall d´Albaida) destaca que 'es tracta d´un treball elaborat per un equip de més de 35 persones de la comarca i la contornada, tots amb inquietuds per la cultura i moguts per l´amor a aquestes terres. Són escriptors, activistes, fotògrafs, professionals de la calç i de la pedra seca o dels audiovisuals. Ja s´han fet presentacions del llibre a Llutxent, Terrateig, Gandia, Barx o Ontinyent i ara volem donar-li una orientació didàctica perquè el seu contingut arribe als instituts de les nostres comarques'.

La construcció amb pedra seca és una forma d´adaptar les necessitats dels humans a les condicions del terreny que habiten, obligant-los a aprofitar els recursos que ofereix la terra. A la conca mediterrània, durant segles, els homes i les dones del camp han fet un art de la utilització de la matèria primera més humil i menys noble, però més harmoniosa, que es gasta en la construcció i que ofereix la naturalesa, la pedra i l.

Aquest tipus d´arquitectura no és única a la Comunitat Valenciana i és compartida per una bona part dels pobles que habiten les riberes del Mediterrani. A les comarques de l´interior de Castelló i a les comarques centrals tenim bons testimonis i ben conservats que, des de fa uns anys, gaudeixen d´una protecció especial. A Llutxent, a l´art de construir en pedra s´uneix la gran producció de calç que ha marcat el passat econòmic de la població.

Pep Estornell recorda que 'a la Vall d´Albaida es concentren una gran quantitat de forns de calç, concretament més de 50 a Llutxent. Són construccions que ara han sigut delclarades, juntament amb les barraques de pedra, béns de rellevància local per a protegir-les. La iniciativa ha tingut el suport institucional del Consell Valencià de Cultura, que recentment va visitar la zona per mitjà de la Comissió de Llegat Històric i Cultural. A més -diu Estornell- l´Ajuntmament de Llutxent està impulsant la creació d´una cooperativa local, per mitjà d´un projecte socioeconòmic, per a tornar a obtindre calç de forma artesanal i lligar esta activitat al turisme'.

L´edició del llibre Pedra i calç s´emmarca en els objectius de l´Obra Social de Caixa Ontinyent, tendents a potenciar la recerca i la divulgació de temes autòctons, i revertir en cada població els beneficis de mantindre les tradicions i els valors locals. El fons editorial de Caixa Ontinyent es compon, amb esta publicació, de 111 llibres i 48 discos, un treball acumulat en 23 anys en el qual han participat, com a autors o intèrprets, més de 4.100 persones, i amb un volum de distribució que supera ja els 270.000 exemplars.

També et pot interessar

stats