Trufa de Transsilvània, anguila, porro o creïlla: així reinterpreta la paella la cuina internacional

València acull un nou concurs de paelles innovadores, on han competit xefs vinguts de dotze països i que ha guanyat el Japó per una versió amb ànec, porro i taronja

La paella que ha cuinat el japonés Kohei Hatashita, amb ànec, porro i taronja, que ha guanyat el concurs / @WorldPaellaDay

Amb ametles, pell cruixent d’anguila o trufa negra de Transsilvània, però també amb productes més quotidians com la creïlla. Són alguns dels particulars ingredients amb què una dotzena de xefs de diversos països del món, entre ells Mèxic, l’Equador, l’Índia o els Estats Units, han competit per fer a València el plat valencià per excel·lència, al qual han aportat el seu toc particular. És la manera amb què l’Ajuntament de València ha celebrat el dia mundial de la paella, que se celebra aquest dimecres.

La jornada pretén difondre la gastronomia valenciana, però també donar una visió diferent de la recepta tradicional. Per això, des de Romania apostaven per afegir a aquest plat valencià tan identitari, a més d’ànec els bolets coneguts com a trompeta de la mort. El toc peculiar de la gastronomia romanesa l’aporta la trufa negra de Transsilvània, que l’autora d’aquesta paella de fusió afegia mentre parlava amb À Punt.

D’altra banda, Mohamed el Jaourahi, cuiner vingut des del Marroc, ha volgut personalitzar la paella amb ingredients estretament vinculats a la gastronomia valenciana, com és l’anguila o la sépia.

“Vaig aprendre a cuinar els arrossos ací a València, per això coneixia aquests ingredients de la gastronomia valenciana”, explicava. En aquest sentit, decorant la seua obra mestra culinària hi havia uns xicotets pintxos en què la pell cruixent d’anguila servia de base a la maionesa i l’ametla que trencava la uniformitat groga de l’arròs cuinat amb trossets de sépia.

Entre els cuiners que delectaven amb l’olor de la cocció els espectadors que s’han acostat fins al centre de València, també preparava la seua aposta Cristhian Arroba, vingut de l’Equador i “apassionat”, com ell mateix es definia, de l’arròs valencià. Aquest ingredient es barrejava en la paella que ha presentat al concurs amb gambot, llamàntol i escórpora, un peix amb reminiscències, segons ha assegurat, al pescado brujo, una exquisidesa de la cuina de les Galápagos, una gastronomia que ha volgut unir a la valenciana.

Paella que ha presentat el cuiner de l'Equador, amb carn i peix, i que està inspirada en la cuina de les Galàpagos
Paella que ha presentat el cuiner de l'Equador, amb carn i peix, i que està inspirada en la cuina de les Galàpagos / @WorldPaellaDay

El jurat ha escollit la proposta del Japó, feta amb ànec, porro i taronja i que ha ideat Kohei Hatashita com a la guanyadora d’aquesta quarta edició del World Paella Day. Hatashità ha explicat a À Punt Notícies que mai havia fet aquesta paella fins hui, però que la tenia en la ment des de feia temps perquè volia cuinar un plat que acostara la cultura valenciana a l'oriental i a l’inrevés. Afirma que ha sigut un honor representar Àsia en el certamen. 

El jurat valora la imaginació i la combinació, però també que l’arròs estiga solt, sencer i amb sabor Jesús Melero - Secretari del jurat

Entre els criteris que ha tingut en compte el jurat, estava “la imaginació i la combinació”, però també allò que més caracteritza la paella, “l’arròs solt, sencer i amb sabor”, com detallava Jesús Melero, secretari del jurat.

Aquesta celebració, que ha tornat al cor de la ciutat després de dos anys en què les restriccions imposades per la pandèmia han obligat a traslladar el concurs a un espai tancat, pretén, com va apuntar la regidora de Turisme de València, Paula Llobet, difondre la paella en l'àmbit internacional a través dels cuiners internacionals. Enguany, el trofeu de la millor paella viatjarà fins a terres nipones.

També et pot interessar

stats