60.000 fallers i falleres desfilen durant el primer dia de l'Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats

À Punt ofereix la retransmissió segmentada per hores per a permetre que els fallers i falleres que així ho desitgen puguen trobar-se fàcilment

Primera jornada de l'Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats
Primera jornada de l'Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats / Manuel Bruque (EFE)

Enguany, l'Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats va camí de trencar tots els rècords: compta amb una participació de més de 60.000 fallers i falleres en només aquesta primera jornada, segons ha informat la Junta Central Fallera.

Mantell de la Mare de Déu dels Desemparats en la primera jornada de l'Ofrena
Mantell de la Mare de Déu dels Desemparats en la primera jornada de l'Ofrena / Ajuntament de València

El disseny floral es revela a poc a poc a mesura que els fallers i falleres passen per davant de la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats. Tot en una plaça que porta el seu mateix nom i que és, any rere any, l'escenari on el món de la festa acudeix per a mostrar la seua devoció a la Geperudeta. De moment, tampoc s'ha desvelat el nombre exacte de clavells que confeccionen el tapís, però Pepe García, coordinador dels vestidors, ja ha avançat que un 70% seran de color roig i un 30%, de color blanc.

En anys recents, ha recordat el coordinador, es va haver de recórrer a altres tipus de flors —com la margarida blanca— ja que la producció de clavells havia sigut menor i els floristes havien tingut problemes de proveïment. No ha sigut el cas d'enguany. "El clavell és la flor que s'usa sempre; normalment, perquè és el que millor s'adapta per a crear el mantell de la patrona i garantir que es puga conservar més temps", ha exposat Pepe García.

Un cadafal i unes imatges noves de trinca

Tant el cadafal sobre el qual s'asseuen la Mare de Déu dels Desemparats i del Jesuset com les imatges lluiran enguany millor que mai després del procés de restauració al qual han sigut sotmesos.

Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats i el Jesuset després de la restauració
Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats i el Jesuset després de la restauració / Europa Press

Els artistes fallers Ceballos i Sanabria han corregit del rostre i de la corona de la patrona tots els desperfectes que presentava el monument, mentre que Alejandro Santaeulalia ha revisat i reforçat —substituint algunes peces amb una estructura metàl·lica interna per a donar-li més seguretat— l'estructura que dona suport als elements. Sobre ella es mouran aquesta vesprada els vestidors per a poder col·locar els rams que compondran l'espectacular mantell una vegada estiga finalitzat la nit de dilluns.

García ha valorat aquestes millores, també pel que respecta a la seguretat, i ha assegurat que ajudaran a fer que la 'Geperudeta' lluïsca "igual de bonica que sempre". En l'Ofrena treballaran, com és habitual cada any, al voltant de cinquanta vestidors amb homes i dones de diferents edats. El seu coordinador ha destacat que tots ells són persones molt experimentades en aquestes tasques.

Dos dies de tradició i devoció

L'Ofrena a la Geperudeta es prolongarà fins a l'entrada de la matinada d'aquest diumenge, al voltant de les 01:00 h, moment en què la fallera major infantil de València 2024, Marina García, i la seua cort d'honor tancaran la primera jornada dedicada a la patrona.

El segon dia, dilluns, l'Ofrena es reprendrà a les 15:30 h i es prolongarà fins poc després de la mitjanit. La fallera major de València d'enguany, María Estela Arlandis, i la seua cort d'honor seran les encarregades de posar el punt final a l'acte.

A més de mantindre les dates habituals, l'Ofrena a la patrona dels valencians respecta els accessos i recorreguts habituals: un pel carrer de la Pau i un altre pel carrer Sant Vicent perquè tots els participants puguen arribar a la plaça.

Com sempre, els rams arriben a la Geperudeta de la mà de les falleres, majors i infantils, que formen part de totes les comissions integrades en la Junta Central Fallera de València, les d'aquesta ciutat i les de les poblacions pròximes integrades en aquesta entitat —Burjassot, Quart de Poblet, Xirivella i Mislata. A ells se sumen delegacions de festes d'altres ciutats valencianes com Castelló i Alacant, i de la resta d'Espanya, com Burgos i Múrcia, així com representants de cases regionals.

Busca't en l'Ofrena a través d'À Punt

Com cada any, À Punt Mèdia, ha desplegat tot un dispositiu tècnic i humà a la plaça de la Mare de Déu de València per a retransmetre un dels actes centrals de les Falles de València. 

Ferran Cano i Ampa Caballero són els encarregats de la narració; amb ells, estan els convidats Raquel Alario, fallera major de València 2017; Xavi Rausell, indumentarista i estudiós de la indumentària tradicional; Hugo Chinesta, músic i compositor; Patricia Sanz Sala, fallera major infantil de València 1986; i Rocío Pascual, fallera major infantil 2012.

À Punt ofereix la retransmissió íntegra per segments per tal de facilitar la cerca per franges horàries. Busca't en l'Ofrena ací.

També et pot interessar

stats