Torna a València l’obra ‘Shakespeare en Berlín’

Del 12 al 22 de maig pot veure's aquest thriller de la companyia valenciana Arden Producciones dins de la programació escènica del festival València Negra

Shakespeare en Berlín

Durant dues dècades va rondar pel cap del dramaturg i director d'escena, Chema Cardeña, la idea de crear un espectacle sobre l'Holocaust i el nazisme. Però volia fugir del dramatisme i la mera documentació històrica per a construir una trama que atrapara el públic i fera que es preguntara què haguera fet si haguera viscut aquelles circumstàncies. “Tots sabem com de cíclica pot ser la història, per això m'interessava molt que la gent es qüestionara, que fora sincera amb si mateixa sobre com haguera viscut tot allò”, assenyala l'autor de Shakespeare a Berlín, l'obra de teatre que torna a la Sala Russafa per a acomiadar-se dels escenaris amb huit últimes funcions.

Del 12 al 22 de maig pot veure's aquest thriller de la companyia valenciana Arden Producciones dins de la programació escènica del festival València Negra, cita imprescindible per als amants del gènere noir i marc on es va presentar per primera vegada a València, el maig de 2017, després de la seua estrena a Barcelona i Sevilla. La inclusió de l'obra en el festival es deu al fet que té un aire de cinema negre i una trama d'intriga creixent que es combina amb referències històriques per a construir un relat carregat d'humanitat, però també de misteri i, sobretot, de profunditat psicològica sobre com s'enfronten els seus tres protagonistes al sorgiment, auge i caiguda del partit d'Adolf Hitler.

Són Leo, Martin i Elsa, tres amics interpretats pel mateix Cardeña, Juan Carlos Garés i Iria Márquez. Es coneixen en els cercles artístics del Berlín de 1920 i gaudeixen de la llibertat regnant fins que, al principi dels anys trenta, l'ocupació i els diners escassegen. És el caldo de cultiu d'un extremisme i racisme que arribarà a cotes inimaginables.

Durant l'espectacle, el país va patint una evolució ideològica en la qual els seus protagonistes es veuen abocats a posicionar-se i que es reflecteix en com transcorre la seua vida quotidiana, la seua xicoteta història, durant moments que han marcat l'esdevenir del segle XX, com l'incendi del Reichstag, la nit dels vidres trencats, la II Guerra Mundial o el final dels judicis de Nüremberg.

També et pot interessar

stats