Elx entra de ple en la festa del Misteri amb la celebració de la Vespra

La primera part del tresor il·licità per excel·lència s’ha dut a terme aquesta vesprada a la basílica de Santa Maria sota l'atenta mirada de centenars d'assistents

La tradicional Vespra s'ha representat aquest diumenge a la basílica de Santa Maria d'Elx / À Punt NTC

L’emoció ha envaït aquesta vesprada la basílica de Santa Maria d’Elx. Després de dos anys, el poble il·licità ha pogut gaudir de nou de la primera representació del Misteri, coneguda com la Vespra, amb total normalitat.

Puntual, a les 18:00 de la vesprada, ha començat aquest teatre medieval especialment destacat de la història cultural valenciana, que compleix 21 anys des que la Unesco el va declarar patrimoni oral i immaterial de la humanitat.

Els xiquets i les seues harmonioses veus han sigut els protagonistes de la Vespra, quan interpreten el moment en què l'àngel anuncia a la Mare de Déu que el seu desig de retrobar-se amb el fill, Jesucrist, ha sigut concedit per Déu. Abans de morir, Maria demana poder veure els apòstols, els quals acudeixen a visitar-la un darrere de l'altre.

Centenars de persones han seguit en persona la representació, una joia que es remunta al segle XV i el text de la qual està escrit en valencià antic i alguns fragments en llatí. Els espectadors que no estaven presents a la basílica han pogut seguir la representació a través de la televisió i del web d'À Punt, que l'ha retransmés en directe.

La Festa tancarà el Misteri aquest dilluns

Amb la Vespra arriba el plat fort de les festes d’agost d’Elx, on el Misteri és el protagonista indiscutible. Un dia després serà el torn de la Festa, la segona i última part de les representacions assumpcionistes. Durant aquesta, els assistents contemplaran l'assumpció i la coronació de la Mare de Déu, acte que finalitzarà amb el cant del Gloria Patri

A banda de la Festa, Elx acull altres actes i activitats aquest dilluns que completen la programació de les festes d’agost. Per primera vegada la Nit de l’Albà es farà el mateix dia que la Festa, ja que l’espectacle pirotècnic, que s’havia d’haver celebrat la nit del dissabte, no es va poder dur fer per la situació desfavorable de l'oratge. Així, el consistori d’Elx ha decidit ajornar-la a aquest dilluns, que s'hi preveuen millors condicions. 

A les 10:00 es farà la processó del soterrar de la Mare de Déu de l’Assumpció amb un itinerari que eixirà del carrer d'Urbena i arribarà fins a la plaça del Congrés Eucarístic. Durant la resta del dia també hi haurà jocs d’aigua i sarsuela. A més, el Racó Gastronòmic continuarà al passeig de l’Estació i es farà una gran mascletà al matí i un castell de focs artificials a mitjanit.

La situació de l'oratge no frena les festes d’Elx

La Nit de l’Albà és, previsiblement, l’únic acte que s’ha vist afectat pel perill d’esclafits secs a la localitat, encara que aquest dissabte la Policia Local es va veure obligada a desallotjar la barraca municipal i el Racó Gastronòmic a causa de les fortes ratxes de vent. La resta de la setmana ha transcorregut amb normalitat.

Així, l’últim assaig de la prova de l’àngel es va fer el dimecres, i els assajos generals, duts a terme aquest dijous, divendres i dissabte, s'han completat amb èxit. Aquesta última jornada de proves, a més, ha comptat amb un ingredient afegit molt especial, ja que ha servit d'escenari per al documental que preparen els directors de cine Manuel Gutiérrez Aragón i Pablo Mas sobre el Misteri.

També et pot interessar

stats