Torna el Cant de la Sibil·la a la catedral de València

Un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s'escenificava la nit de Nadal en diverses catedrals del sud d'Europa i de l'antiga Corona d'Aragó

La representació d’aquest drama paralitúrgic és el preludi de Nadal / À Punt NTC

El Cant de la Sibil·la torna a la catedral de València després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia. Aquesta representació marca l'arribada de Nadal. Hi han participat la Capella de Ministrers i l'Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats.

I és que les festes no són el mateix sense el so del Cant de la Sibil·la. Una actuació amb segles d'història, com relata Luis Garrido, director de la coral i escolania: "Es tracta d'un cant religiós medieval que reconeixia l'adveniment de Jesucrist i també ens recordava el juí final". Enguany l'escolà solista Noel López canta des del púlpit i interpreta aquesta peça: "Un privilegi i també molta emoció per ser la sibil·la". El xiquet conta que ha fet un esforç per a aprendre's les lletres en valencià antic.

Una representació que té molt en compte la tradició. "La representació del Cant de la Sibil·la, ací en València, es fa amb els instruments que teníem a l'altar major. En van fer una reproducció els millors lutiers que hi ha en aquests instruments" explica Carles Magraner, el director de la Capella de Ministrers.

Un drama paralitúrgic que fins al segle XVI escenificava la nit de Nadal en diverses catedrals del sud d'Europa i de l'antiga Corona d'Aragó. "Es cantava abans de la missa del Gall cada any en moltes esglésies arreu del nostre territori" , destaca Magraner.

És un exemple clar de recuperació patrimonial, ja que deixà de representar-se a la catedral de València a mitjan segle XVI perquè el Concili de Trento va prohibir les manifestacions teatrals a l'interior dels temples. Aquesta és la novena vegada que es representa des que es va recuperar.

També et pot interessar

stats