La solidaritat veïnal permet recuperar en una subhasta un dels pocs quadres salvats de la crema de Xàtiva

La Immaculada del pintor local Basilio Yago, amb reminiscències a les marededéus de Zurbarán, estarà al museu de la ciutat

Quadre del pintor local Basilio Yago que podra veure's, en uns dies, a l'arxiu municipal de Xàtiva
Quadre del pintor local Basilio Yago que podra veure's, d'ací a uns dies, a l'arxiu municipal de Xàtiva / À Punt NTC

La solidaritat veïnal ha permés recuperar per al patrimoni local de Xàtiva una joia artística del segle XVII que, més enllà del seu valor històric, té un valor especial per als xativins, perquè va ser una de les escasses peces que va sobreviure a la crema de la ciutat el 1707. Es tracta de l’Immaculada Concepció que va pintar l’artista local Basilio Yago. 

Ara, uns quants segles després d’aquella guerra de Successió amb l’incendi que va fer desaparéixer gran part del patrimoni de Xàtiva, un grup de veïns, entre els quals hi havia l’exalcalde Miquel Calabuig, ha recuperat el quadre en una subhasta. Després, l’han donat a l’ajuntament. 

Calabuig relatava a À Punt que uns habituals de les subhastes d’art li va contar que eixia aquesta peça de Basilio Yago. “El vam comprar amb la idea que eixe quadre havia d’estar exposat al museu”, relatava. 

El nou quadre que s’integra en el patrimoni artístic de Xàtiva, en paraules del restaurador Joan Vicent Martí, és “una pintura fosca, que beu del tenebrisme, que recorda a les Puríssimes de Zurbarán”, on no falten tampoc els detalls preciosistes. 

La regidora de Cultura de Xàtiva, Raquel Caballero, ha apuntat que queden molts pocs elements artístics anteriors a l’incendi del 1707, per això la Immaculada de Basilio Yago és “un tresor recuperat de la història del poble”.  

Ajudarà a estudiar les obres de l'època

El quadre de Basilio Yago s’exposarà uns dies a l’arxiu municipal i després es conservarà al museu de la ciutat, perquè l’estudien i es puga visitar.  

El quadre de Yago és important, a més, per a comprendre la pintura de l'època. De fet, ha servit per a atribuir-li un altre quadre, ubicat al Museu de Belles Arts de València, del qual es desconeixia l'autoria fins ara. 

També et pot interessar

stats