València ja pot veure de prop les pinzellades de Botticelli

El retrat de l’humanista Michele Marullo Tarcanioca s’exhibeix al Museu de Belles Arts de València, on l’ha cedit la família propietària per a tres anys

Una visitant fotografia el retrata de Botticelli que, des d'aquest dimarts, es pot observar al Museu de Belles Arts de València
Una visitant fotografia el retrata de Botticelli que, des d'aquest dimarts, es pot observar al Museu de Belles Arts de València / Europa Press

Els valencians ja poden veure de prop les pinzellades d’un dels artistes més emblemàtics de la història: Botticelli. Des d’aquest dimarts, l’únic retrat del pintor renaixentista que pot observar-se a Espanya, i una de les cinc pintures de l’artista italià que acull la península Ibèrica, ja s’exposa al Museu de Belles Arts de València. 

Aquest espai museístic passa a ser, almenys durant tres anys, “la casa” del retrat de Michele Marullo Tarcaniota, com apuntava Francesc Guardans, net de Francesc Cambó, el polític i empresari que va comprar el 1929 la peça de Boticelli. Tot i que la cessió fins ara acordada és de tres anys, pot ser prorrogable per a més temps, una opció que no han descartat ni la família Guardans Cambó ni els representants de la Conselleria de Cultura. 

Tant el conseller Vicent Marzà com Francesc Guardans, portaveu de la família, han destacat el poder d’atracció que pot tindre aquesta per als visitants del Museu de Belles Arts de València. En aquest sentit, Marzà ha qualificat de “privilegi” i “honor” el fet d’exposar al nostre territori una obra d’un autor de la talla de Boticelli i ha agraït a la família propietària del quadre “la generositat que ha tingut amb el poble valencià”.

Qui va ser el protagonista del quadre?

El quadre, pintat al segle XV, se cedirà temporalment al Museu Jacquemart-André de París al setembre, però tornarà a la sala principal del museu valencià al gener. En aquest retrat de 49 per 36 centímetres el referent del Renaixement va immortalitzar Michele Marullo Tarcanioca (1453-1500), un poeta, militar i humanista que, tot i el seu origen grec, va acabar vivint a Florència protegit per la família Mèdici i envoltat d'artistes i escriptors. Marullo era amic del pintor, pot ser per això el de València és un dels pocs retrats que va pintar Botticelli.

La pintura, declarada bé d'interés cultural, és propietat de la col·lecció de la família Guardans Cambó i abans s’havia exposat temporament al Museu del Prado, així com en reconeguts museus d’Alemanya o Nova York. El quadre està valorat en 60 milions d'euros.

El director del Museu de Belles Arts, Pablo González Tornel, apuntava que els visitants que vegen la pintura a València sentiran “el poder afectiu i emocional” que sempre transmet el pintor italià, a més d’estar cara a cara davant tots els valors que representa l’obra de Boticelli, i entre els quals citava l’humanisme del Renaixement, l'amor o la filosofia neoplatònica. 

El net de l'últim comprador destacava les facilitats que havia oferit el museu valencià per a acollir aquesta joia artística. I convidava els visitants a creuar la mirada amb Michele Marullo Tarcanioca i recórrer tota la sala. “En cap moment es perdrà la mirada”, puntualitzava. 

Els visitants tindran a València una de les escasses oportunitats de veure una pintura de Botticelli a Espanya. Com ha destacat el director del Museu de Belles Arts de València, a la península Ibèrica només hi ha cinc pintures de Boticelli. En el cas dels retrats, el de València és l’únic de tot el país. 

També et pot interessar

stats