El Museu de Belles Arts de València exhibirà l’únic retrat de Sandro Botticelli a Espanya

La Conselleria de Cultura i la família Guardans Cambó han signat un contracte perquè l'obra es mostre en la col·lecció permanent 

Retrat de Michele Marullo Tarcaniota' de Sandro Botticelli
'Retrat de Michele Marullo Tarcaniota', de Sandro Botticelli / Museu de Belles Arts de València

El Museu de Belles Arts de València exhibirà en la seua col·lecció permanent el Retrat de Michele Marullo Tarcaniota de Sandro Botticelli (Florència, 1445-1510), l’únic retrat del pintor italià que hi ha a Espanya.

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i la família Guardans Cambó han signat un contracte perquè l'obra estiga al Museu de Belles Arts durant tres anys i serà exposada a la sala central de l'edifici, destinada a mostrar la pintura antiga: els retaules gòtics i l'inici del Renaixement.

Es tracta d'una obra realitzada en tremp sobre taula traspassada a tela. Representa el bust d'un home vestit de negre, amb un bonet negre sobre un fons de cel blau cendra. Porta els cabells llargs i té una mirada severa desviada cap a l'esquerra. Els ulls foscos tenen uns reflexos daurats que els il·luminen i els llavis estan dibuixats amb traços nítids.

El retratat és Michele Marullo Tarcaniota (1453-1500), poeta, militar i humanista d'origen grec que va acabar vivint a Florència protegit per la família Mèdici i envoltat d'artistes i escriptors. Es va casar amb l'erudita poetessa Alessandra Scala. 

Marullo i Botticelli van compartir època, amistats i inquietuds intel·lectuals. El pintor del Renaixement italià subratlla en aquest retrat l'autenticitat, el realisme i la identitat de Marullo amb el gest del seu semblant. 

Marzà: “L’obra s'integra a la perfecció en el discurs del museu”

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha agraït a la família Guardans Cambó la confiança i l'interés que aquest retrat s'exhibisca al Museu de Belles Arts de València. “L’obra s'integra a la perfecció en el discurs museogràfic del Museu de Belles Arts i és un al·licient més per a atraure visitants”, ha dit.

Rafael Guardans Cambó, en nom de la família dels descendents del polític i mecenes, ha expressat que “és un honor” que el retrat de Michele Marullo Tarcaniota, “amb el qual tan íntimament ha conviscut la família durant quasi un segle”, recale al prestigiós Museu de Belles Arts de València.

També et pot interessar

stats