Com serà l’Ofrena de les Falles de la pandèmia?

Els canvis de recorreguts, de les flors del mantell de la Mare de Déu i de públic marcaran l'emotiva desfilada del 3 i 4 de setembre

L'Ofrena estrenarà enguany dos nous itineraris per a arribar fins a la plaça de la Mare de Déu
L'Ofrena estrenarà enguany dos nous itineraris per a arribar a la plaça de la Mare de Déu / Miguel Ángel Reino

A través de dos recorreguts, un pel carrer de la Mar i un altre pel carrer dels Cavallers, sense públic al llarg de l’itinerari i, la majoria de les comissions, amb llibertat per a escollir les flors amb què vullguen entapissar el cadafal de la Mare de Déu. Són alguns dels detalls de l’Ofrena de Falles, que se celebrarà el 3 i 4 de setembre, i que no sols haurà de sortejar la situació sanitària, sinó també les obres de la plaça de la Reina.  

Un dels canvis més significatius que ha hagut d’introduir la Junta Central Fallera (JCF) és el del recorregut, que inevitablement s’havia de modificar perquè gran part de la plaça de la Reina està intransitable per les obres de conversió en zona de vianants

Per aquesta raó, les comissions que solien arribar fins la Mare de Déu pel carrer de la Pau, arribaran enguany pel carrer paral·lel, el de la Mar, per a seguir pel carrer d’Avellanes i, per davant de la seu de l’arquebisbat, accedir a la plaça de l’Almoina i entrar per ahí fins a la plaça de la Mare de Déu. 

S'estrena el carrer dels Cavallers com a via d'entrada

Pel que fa al segon itinerari habitual, el procedent del carrer de Sant Vicent, enguany arribarà a la plaça de la Mare de Déu pel carrer dels Cavallers. Per això, les comissions es concentraran al carrer de Guillem de Castro, per a recórrer posteriorment el carrer de Quart i tot el carrer dels Cavallers. Quan entren en la plaça de la Mare de Déu, giraran una miqueta a la dreta per a poder entregar els ramells de cara a la imatge. 

Quan a les vies d’eixida d’aquesta emblemàtica plaça, la comitiva procedent del carrer de la Mar eixirà pel carrer de Navellos, mentre que les comissions que vinguen pel dels Cavallers eixiran de la plaça pel carrer de la Batlia per a abandonar el nucli antic de València pel carrer de Serrans, segons ha detallat a À Punt Cristina Estévez, vicepresidenta de la JCF. 

Absència d’espectadors

Estévez ha confirmat que no hi haurà públic en cap d’aquests recorreguts, el que implica que a la plaça de la Mare de Déu sols accediran els fallers, ja que tampoc estaran les cadires que tradicionalment s’instal·len a la plaça. Serà, en aquest sentit, una Ofrena insòlita, tenint en compte que en el tram final se solen concentrar centenars d’espectadors.

Si aquests nous recorreguts aprovats per la JCF i, amb el vistiplau de l’Ajuntament de l’Ajuntament de València, agraden, no es descarta que es puguen repetir el pròxim mes de març, si encara no estan acabades de les obres de finalització de la plaça de la Reina. 

En files de cinc

Pel que fa a la disposició dels fallers, la vicepresidenta de la JCF ha assenyalat que, per ara, es manté la distribució en files de cinc persones. No obstant això, l’organisme faller no descarta canviar aquesta qüestió, atés que encara s’estan perfilant els detalls d’aquest acte. 

Algunes veus crítiques han qüestionat els nous traçats aprovats per la JCF, especialment perquè discorren per carrers estrets, més que els de l’ofrena habitual, per on resulta difícil que avancen les files de cinc fallers. 

A més, enguany, més que mai i per les precaucions de la pandèmia, cal deixar distància interpersonal entre els participants, un aspecte que s’haurà de solucionar especialment en els trams més estrets dels carrers dels Cavallers o d’Avellanes. 

Mantell multicolor 

El canvi de recorregut no serà l’única novetat d’aquesta inusual ofrena de principis de setembre. El mantell de la Mare de Déu tampoc estarà configurat per un dibuix i per una uniformitat de clavells. Atés que al setembre a penes hi ha producció nacional de clavell i les importacions des de Colòmbia tampoc estaven garantides, el mantell tindrà només una part formada per clavells blancs, la resta serà multicolor i sense cap dibuix, perquè cada comissió escollirà els clavells que vullga, segons ha avançat Cristina Estévez. 

Una ofrena matinal i més tard de vesprada

D’altra banda, i per a evitar la desfilada en les hores amb les temperatures més altes, hi haurà tres tandes d’Ofrena: una divendres de vesprada, una dissabte de matí i una tercera el dissabte de vesprada. A més, en les sessions vespertines els fallers començaran la desfilada un poc més tard de l'habitual, enlloc de les quatre de la vesprada, serà a partir les cinc. Es pretén així evitar la desfilada en les hores centrals del dia, molt més caloroses al setembre que al març. 

En els últims dies s’han intensificat els preparatius de les Falles d’enguany. Si aquest dimarts de matí es treia l'única part que es conserva de la icònica meditadora de la falla municipal per a restaurar-la, unes hores després la consellera de Sanitat Universal anunciava una relaxació de les restriccions que encara marcaven l’activitat dels casals i atenia així les reivindicacions del col·lectiu fester, que havia reclamat desenvolupar la seua activitat en les mateixes condicions que els restaurants. 

També et pot interessar

stats