El secretari autonòmic de Cultura: “La gent jove consumeix cultura, però d’un tipus que l’administració no està sabent oferir"

Entre les mesures que López anuncia per a connectar amb el públic més jove, destaca la d’activitat dels creadors als centres educatius

El secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, durant la seua intervenció, aquest dilluns, en 'Les notícies del matí'

“No és cert que la gent jove no consumeix cultura. Sí que ho fa, però és un tipus de cultura que l’administració no està sabent oferir”. És la visió del secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, al càrrec des de fa unes setmanes, el qual ha admés en Les notícies del matí que les polítiques culturals han de parar atenció al públic més jove, perquè sí que té inquietuds, per exemple pels pòdcasts o pels vídeos de Youtube, però les administracions estan desatenent aquests “escenaris” culturals, que poden ser un punt de trobada amb els més joves.

En aquest sentit, iniciatives com el bo cultural, que aquest dilluns el ministre Iceta presenta a València, poden ser beneficioses per a atraure els espectadors més joves. “Hem d’adreçar polítiques a la gent jove, que consumeix propostes culturals mainstraim, però les administracions no estem donant resposta, per això caldria proposar mesures concretes”, reflexionava.

Per a donar resposta a aquest buit, López ha avançat que el nou pla estratègic de la Conselleria de Cultura estableix diverses mesures concretes per a intentar aproximar-se als espectadors més joves, com ara portar creadors artístics fins als centres educatius o dur propostes culturals fins als municipis de més de 5.000 habitants.

Ximo López ha destacat en Les notícies del matí que quan a la gent jove li ofereixes una proposta que li puga interessar, com els descomptes en els espectacles del Palau de les Arts, dels quals es pot beneficiar públic menor de 35 anys, respon. Per aquesta raó, el secretari autonòmic de Cultura creu que el bo cultural que impulsa el govern espanyol per als joves que complisquen 18 anys, “indubtablement ajudarà” a revitalitzar el consum cultural entre els joves.

Debat derivat de les pintures al claustre del Carme

D’altra banda, López també s’ha referit durant l’entrevista a la condemna al director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, per un delicte de danys per una imprudència lleu contra el patrimoni, arran d’haver aprovat la intervenció amb grafits de PichiAvo al claustre renaixentista del Centre del Carme de València.

En opinió del secretari autonòmic de Cultura, que ha remarcat que la condemna a Pérez Pont deriva “d’un delicte lleu”, s’ha d’obrir el debat sobre la convivència de noves manifestacions artístiques en elements de valor patrimonial. “És inqüestionable que hi ha un prejuí estètic”, sentenciava.

En aquesta línia afegia: “Si en lloc de l’art de PichiAvo al claustre del Centre del Carme s’haguera pintat un quadre de Sorolla, la reacció haguera sigut la mateixa?”, es preguntava el secretari autonòmic de Cultura. Ximo López considera que és necessari obrir aquest debat, encara que ha lamentat que haja de ser arran d’una sentència quan aquest debat ha eixit a la palestra. 

També et pot interessar

stats