El bo cultural no inclourà productes que "inciten a la violència" i hi haurà restriccions per a consum digital

Segons ha dit el ministre de Cultura i Esports el bo no estarà dirigit al consum de productes culturals nacionals i podran gaudir-lo els que compleixen la majoria d'edat al llarg de 2022

Un grup de joves en el cine
Un grup de joves en el cine

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha avançat que el bo cultural "de cap manera afavorirà el consum de productes culturals que inciten a la violència" i que, a més, establirà un màxim per a la despesa en oferta digital. Tal com va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa uns dies, l'objectiu és que uns 500.000 joves, aquells que compleixen la majoria d'edat al llarg de 2022, es puguen beneficiar d'un bo de 400 euros anual per al consum de productes culturals. 

"Hi ha moltes coses per concretar, però no volem de cap manera afavorir el consum de productes culturals que inciten a la violència i això obliga a filar molt fi", ha remarcat Iceta durant la roda de premsa de presentació dels pressupostos del seu departament.

Posteriorment, en ser preguntat per més detalls de la mesura ha fet broma i ha ironitzat dient que "no se subvencionaran "snuff-movies". El terme fa referència a un gènere de pel·lícules en el qual una persona és vertaderament assassinada o se suïcida. El ministre Iceta ha continuat dient "quan isca el llistat, el veuran". També ha afegit que el bo no estarà dirigit al consum de productes culturals nacionals.

Miquel Iceta durant la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat destinats a Cultura i Esport per a 2022, junt amb Jose Manuel Franco, president del Consell Superior d'Esports
Miquel Iceta durant la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat destinats a Cultura i Esport per a 2022, junt amb Jose Manuel Franco, president del Consell Superior d'Esports / Europa Press

"Estem recollint moltes idees i inquietuds, però no direm a la gent quin cinema ha de veure: hi haurà un marge entre la política europea i la de Corea del Nord, però no li direm a cada jove en quina sala gastar els diners", ha destacat. El ministre també ha defensat, a més del cinema espanyol, les plataformes com a "palanca importantíssima del sector".

Iceta ha incidit en el fet que la despesa digital d'aquest bo cultural (que seran 400 euros anuals per a joves de díhuit anys) es "tindrà un màxim, perquè la gent haja de diversificar". També ha abordat la possibilitat que hi haja bo cultural per a tots els migrants tutelats que complisquen díhuit anys, tal com havien demanat les ONG.

"Tenim una restricció per a la gent que haja complit díhuit anys i hem de tindre a la gent censada: ciutadans espanyols i europeus amb la residència establida podran optar-hi. Però veurem com es fa", ha apuntat.

Absència dels bous en el bo

També ha justificat l'absència dels bous dins d'aquest bo. "Tampoc entra el disseny, ni la moda, ni la gastronomia. El concepte de cultura que tenim en el ministeri és molt ampli i hem decidit prioritzar sectors concrets com el llibre, la música, les arts escèniques o la dansa", ha indicat.

"Tampoc hi entra el disseny, ni la moda, ni la gastronomia. El concepte de cultura que tenim en el ministeri és molt ampli i hem decidit prioritzar sectors concrets, com el llibre, la música, les arts escèniques o la dansa." Miquel Iceta - Ministre de Cultura i Esport

El ministeri "no té la idea de dirigir el bo" cap a les corregudes de bous. "La qual cosa no impedeix continuar parlant amb molta gent i caldrà valorar-ho. Els bous no estan contemplats, no perquè no siguen expressions culturals, sinó perquè havíem de fixar prioritats", ha afegit.

De fet, Iceta ha obert una altra possibilitat, que el bo cultural puga servir per a pagar subscripcions de periòdic. "És un dubte i una preocupació legítima, preferim que els joves lligen premsa?", ha posat damunt de la taula. En qualsevol cas, ha defensat que el bo cultural és "una gran oportunitat" perquè els joves "descobrisquen noves coses".

També et pot interessar

stats