S’apaga la veu de Pablo Milanés

El cantautor, autor d’èxits com ‘Yolanda’, mor a Madrid a causa del càncer que patia i deixa un llegat de més de 400 cançons i una quarantena de discos

El cantautor cubà durant un dels seus concerts del 2017
El cantautor cubà durant un dels seus concerts del 2017 / Sashenka Gutierrez (Efe)

La veu del cantautor Pablo Milanés s’ha apagat la matinada d’aquest dimarts. L’autor de Yolanda, un dels seus temes més universals, ha mort als 79 anys a Madrid, on estava hospitalitzat des de feia uns dies a causa del càncer que patia. El cantant cubà, un dels màxims precursors de la Nueva Trova, juntament amb artistes com Silvio Rodríguez, va recollir nombrosos reconeixements durant la seua trajectòria, entre els quals un Grammy llatí.

Deixa una prolífica producció musical, no sols marcada pels èxits, sinó també pel seu compromís polític contra el sistema del seu país natal, que va mantindre pràcticament fins als últims dies. Al setembre va subscriure un dels seus últims manifests, en què juntament amb uns altres artistes reclamava canvis socials i polítics a Cuba.

Pel que fa a la seua trajectòria artística, Milanés va publicar més de quaranta discos i va crear 400 cançons, a més de compondre música per a set llargmetratges i més de trenta documentals i sèries de televisió.

'Yolanda', el seu tema més universal, estava inspirat en Yolanda Benet, la seua segona esposa, que es va quedar "paralitzada" la primera vegada que Milanés li va cantar el tema

De tots els seus temes, Yolanda ha sigut el que més ha cantat al llarg les cinc dècades de trajectòria artística. El tema, inspirat en Yolanda Benet, la seua segona esposa i mare de les seues tres primeres filles, va impressionar fins i tot la mateixa Yolanda. Va admetre quedar-se "paralitzada" la primera vegada que el seu home, Pablo Milanés, li la va cantar.

Des d'aleshores, aquesta emblemàtica cançó d'amor ha estat present en cadascun dels seus concerts i sempre ha sigut una de les més corejades pel públic.

Fins i tot durant els últims anys, quan ja patia càncer, l’artista va intentar mantindre la seua activitat artística. De fet, va haver de suspendre alguns concerts de l'última gira, alguns a Espanya, pel seu empitjorament.

Estat de salut delicat durant tota la vida

Al juny va oferir l’últim concert a la seua terra natal, Cuba, on ja va arribar en cadira de rodes. Per a Pablo Milanés i els seus seguidors aquell es va convertir en un concert especial, no sols per l'estat de salut, sinó perquè suposava el regrés a l’illa del cantautor, que no l’havia xafada des de principis d’any, quan la filla va morir de forma inesperada.

Al llarg de la vida, Milanés va entrar 29 vegades al quiròfan, a causa, principalment, d'una necrosi crònica al cap del fèmur, però també per una hèrnia i per una insuficiència renal, que el va portar a sotmetre's a un trasplantament de renyó, donat per la dona el 2014.

A aquestes patologies, se sumava el mal de Dupuytren, una malaltia que li va provocar el tancament progressiu de la mà i li va impedir tocar la guitarra durant diversos anys.

Des de 2017, establit a Espanya

El 2017, Pablo Milanés es va traslladar a viure a Espanya per a tractar-se un tipus de càncer que li afectava la resposta immunitària. Però el músic sempre es va imposar davant de les adversitats i persistia en la voluntat de seguir als escenaris. Va compondre més de 400 cançons i va publicar més de quaranta àlbums.

Tot i haver faltat aquest dimarts, la veu de l’autor de La felicidad o El Amor de mi vida continuarà escoltant-se, gràcies a l’extens llegat musical que deixa. 

També et pot interessar

stats