Els retrats de migració femenina de Mijke de Jong i Roser Corella guanyen el Humans Fest

L’eix temàtic de la 13a edició de la mostra ha abordat la crisi migratòria i el refugi. À Punt és el mitjà oficial del festival

Along the Way de Mijke De Jong, millor llargmetratge de ficció
Along the Way de Mijke De Jong, millor llargmetratge de ficció / Baldr

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, ha tancat aquest dissabte al MuVIM la seua 13a edició, on Mijke de Jong i Roser Corella han resultat guanyadores de la secció oficial en la categoria de millor llargmetratge de ficció i millor documental, respectivament.

De Jong narra en la cinta Along the way la història de dues germanes afganes que perden a la seua família mentre fugen del país i “retratant la seua història com a persones migrants, però també com a joves senzillament, perquè puguem identificar-nos amb elles i empatitzar millor”.

Per la seua banda, Corella firma el documental Room without a view, que aborda l'esclavitud de les treballadores domèstiques estrangeres al Líban, “una situació que posa de manifest com el capitalisme intersecciona amb el gènere, la classe i l'origen de les persones”. La directora ha agraït que s’haja creat al festival un espai de debat entorn de les condicions laborals de totes les treballadores de la llar.

Quant a la secció oficial de curtmetratges, el premi a millor curt de ficció ha recaigut en Toutes les nuits, de Latifa Saïd, que aborda la migració en clau femenina, endinsant-se en els conflictes de les dones que es veuen obligades a exercir la prostitució.

D'altra banda, Alfonso Palazón ha obtingut el premi a millor curtmetratge documental per Espejismos, un treball que recull el testimoni de diverses persones refugiades, els seus projectes no complits i els seus somnis.

Premis en clau valenciana

El premi a millor curtmetratge valencià s'ha atorgat a Ecoutez-Moi, de Paula Armijo, “per la intensitat d'un testimoni real que demostra la duresa que viuen moltes dones en l'ombra, sense esperances i per totes aquelles abusades i maltractades”, en paraules del jurat. 

Mesa para 3, d'Álvaro G. Company i Meka Ribera, s’ha endut el guardó al millor guió de curtmetratge valencià per un treball que denuncia, des de la sàtira, l'egoisme humà i la mala distribució dels recursos.

Al llarg de la 13a edició del Humans Fest, celebrada entre del 9 al 18 de junt, s’han projectat més de seixanta pel·lícules, amb sessions gratuïtes a la fresca als barris de Patraix, Natzaret i Orriols i s’han celebrat altres activitats en col·laboració amb una trentena d’entitats socials.

Projecció del Humans Fest al barri dels Orriols de València
Projecció del Humans Fest al barri dels Orriols de València

També et pot interessar

stats