El regidor de Cultura de València: “Treballem en la idea d'un gran festival de cine, fusió dels dos mitjans que ara tenim”

José Luis Moreno nega un trencament amb els projectes que va impulsar Ribó, tret de “coses menudes que no funcionen” i es compromet a potenciar el Palau de la Música

El regidor de Cultura de València, José Luis Moreno, durant la intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Convertir València en “un dels referents culturals d’Europa i del Mediterrani”, un objectiu que implica potenciar el Palau de la Música o crear un “gran festival” de cine en lloc dels dos “mitjans”, el de Cinema Jove i la Mostra de València, que acull la ciutat. Són dues de les línies de treball que pretén potenciar l’Ajuntament de València en matèria cultural, com ha manifestat el seu responsable, l’edil José Luis Moreno, en Les notícies del matí.

Moreno assegura que no s’eliminarà cap projecte cultural implantat pels governs precedents de Compromís, tret “d’alguna cosa menuda que no funciona” i manté, per les reunions que ja ha mantingut, que hi ha “sintonia” amb la Conselleria de Cultura, que dirigeix Vicente Barrera (Vox), per a promoure les iniciatives culturals en la capital.

Moreno ha negat que la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, de la qual À Punt és mitjà oficial, perille a pesar de les turbulències que va provocar Vox en l’últim consell d’administració —quan va votar en contra de tot el que se sotmetia a votació— i del fet que el portaveu d’aquesta formació en l’Ajuntament, Juan Manuel Badenas, apostara per acabar amb aquest festival cinematogràfic perquè considerava que era “un xiringuito” per a col·locar persones.

El regidor de Cultura ha atribuït el vot en contra de Vox al fet que se sotmetien a votació matèries desconegudes per al representant d’aquesta formació i, pel que fa a la contractació del personal que treballa en la Mostra i que va criticar Badenas, Moreno afirma que aquest festival té una carència de personal. “Ens falta personal”, ha sentenciat. No obstant això, el regidor de Cultura (PP) ha convidat els regidors de Vox a “seure a parlar” sobre allò que vulguen.

Ara bé, el que no ha descartat el regidor de Cultura de València és la fusió dels dos festivals cinematogràfics que acull la ciutat en un, una proposta que, com ha recordat, “no és nova i fa més de vint anys que està sobre la taula”. José Luis Moreno ha aclarit que aquesta proposta, que està meditant-se, però sobre la qual el govern municipal no ha adoptat cap decisió, no implicaria la desaparició de cap secció oficial dels dos festivals.

“Estem treballant en la idea d'un gran festival en la ciutat”, admetia en Les notícies del matí. “Tenim dos festivals mitjans, volem que n'hi haja un gran. No significa que desaparega cap secció oficial, sinó de fer una fusió i millorar la programació i la presència nacional i internacional”, aclaria José Luis Moreno. Respecte a aquesta nova proposta cinematogràfica, ha advertit que no s’aconsegueix “ni en un any ni en huit”, però el govern sí que anhela “un festival que poguera estar en top 5 dels festivals”.

Un altre dels elements que vol potenciar el nou executiu de María José Catalá és el Palau de la Música, la rehabilitació del qual s’ha inaugurat recentment. Prenent com a base la tradició musical que té la ciutat, José Luis Moreno ha manifestat en Les notícies del matí la intenció de posar-lo en el panorama cultural europeu, “com un dels principals auditoris", segons ha matisat. “En els quatre anys que ha estat tancat s’ha perdut eixa referència”, afirmava.

Hi ha una línia cultural que està per damunt de qualsevol ideologia José Luis Moreno - Regidor de Cultura de València

I pel que fa al suport de l’administració autonòmica a les polítiques culturals de la ciutat, Moreno manté que hi ha “sintonia” i ha descartat que les propostes siguen totalment contràries a la línia empresa pel govern anterior. De fet, ha reconegut que ja s’ha reunit amb alguns alts càrrecs de la conselleria que dirigeix Barrera i ha defés que “hi ha una línia cultural que està per damunt de qualsevol ideologia”. En aquest sentit, ha remarcat que les dues parts tenen voluntat de millorar la cultura, per això “no hi haurà cap esmena a la totalitat de la política cultural” del govern anterior.

També et pot interessar

stats