Paolo Sorrentino recollirà la Palmera d'Honor de la Mostra de València 2023

El festival distingeix un dels directors mediterranis més importants per la seua capacitat d'anàlisi de la societat a través de les imatges

Paolo Sorrentino
Paolo Sorrentino / Claudio Porcarelli (Mostra de València)

La Mostra de València, que se celebra del 19 al 29 d'octubre de 2023, concedeix enguany la Palmera d'Honor, màxim guardó del festival, al director italià Paolo Sorrentino, com a reconeixement a tota la seua carrera.

Nascut a Nàpols, amb una filmografia en què s'alternen treballs en format curt i llarg, així com sèries de televisió, Sorrentino ha aconseguit que les majors estreles internacionals desitgen posar-se a les seues mans i que els grans festivals es disputen les seues estrenes. La crítica destaca d'ell una capacitat innata per a la poesia visual, la facilitat per a passar de la tragèdia a la comèdia, i l'afany de retratar els excessos de la societat italiana contemporània.

"En concedir la Palmera d'Honor a Paolo Sorrentino, la Mostra de València reconeix un dels directors més importants de l'audiovisual contemporani, un hereu de la millor tradició del cinema italià que ha sabut construir un univers propi i recognoscible", assegura el director artístic del festival, Eduardo Guillot. "Com els grans clàssics, el realitzador napolità és capaç de reflexionar a través de les imatges sobre la història i la societat del seu temps sense perdre la capacitat per a connectar amb el públic, un privilegi a l'abast de molt pocs".

Sorrentino visitarà València per a recollir el premi i impartirà una classe magistral oberta al públic en la Filmoteca de València, que coorganitza el cicle amb la Mostra i acollirà la projecció de tots els seus llargmetratges concebuts per a la pantalla gran, incloent-hi la versió en dues parts de 'Sílvio (i els altres)' (2018), que va arribar als cines comercials espanyols en una única versió reduïda.

Mestre de l'estètica, responsable de moments icònics que ja formen part de l'imaginari audiovisual de les últimes dècades, Sorrentino ha sabut reflectir com pocs en el cine tant l'ambient dels carrers on viu la gent corrent com les altes esferes en les quals es mou la classe política, tal com demostren els films en què ha retratat dirigents tan carismàtics com Berlusconi i Andreotti. En les pel·lícules bolca records de la infantesa i adolescència, així com gustos personals que no sols abasten la història del sèptim art, sinó també la de la música popular.

També et pot interessar

stats