La Mostra de València completa el seu concurs amb sis estrenes a Espanya

Els conflictes familiars protagonitzats per dones dominen en els títols de la Secció Oficial

El perfil de dones fortes protagonitza molts dels llargmetratges d'aquesta edició
El perfil de dones fortes protagonitza molts dels llargmetratges d'aquesta edició / Mostra de València

La 38a edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que tindrà lloc del 19 al 29 d'octubre als cinemes Babel i a la Filmoteca, ha donat a conéixer aquest dimecres les sis pel·lícules que faltaven per completar les dotze cintes que competiran per la Palmera d'Or d’enguany. 

Molts dels llargmetratges que es presenten al certament són protagonitzats per dones fortes, amb el rerefons de la convivència, el conflicte i els secrets en les seues trames. Entre aquestes, Lost Country, el segon llargmetratge del serbi Vladímir Perišić, que es va estrenar també en la Setmana de la Crítica de Cannes. Ambientada en les eleccions de Belgrad de 1996, en l'antiga Iugoslàvia, la història mostra el xoc familiar entre una mare i el seu fill per raons ideològiques. 

Afloat, de la directora turca Aslihan Unaldi, també mostra la relació familiar de dues filles amb el seu pare, periodista dissident. La pel·lícula es va estrenar en Adana Altin Koza Film Festival i la seua protagonista es va alçar amb el premi a Millor Actriu. 

Des del Líban arriba Riverbed, cinta del director Bassem Breche, narra la inesperada trobada entre una mare i la seua filla després d’anys de separació. El llargmetratge va obtindre el premi a Millor Actriu i el premi especial del jurat en el Festival del Caire.

Estrenada en la secció Fòrum de l'última Berlinale, Cidade Rabat, de la realitzadora portuguesa Susana Nobre, explora el procés de duel i cerca existencial a través de la història d'una dona de quaranta anys.

Els elements fantàstics es fan un espai al festival

La Secció Oficial de la Mostra obri la porta als fenòmens paranormals amb Animalia, un thriller amb elements fantàstics de la directora marroquina Sofia Alaoui. Rodat al Marroc i presentat en el Sundance enguany, va guanyar el premi especial del jurat. La pel·lícula plasma com la vida quotidiana d'una dona embarassada es veu alterada quan es declara un misteriós estat d'emergència en tot el país a causa d'uns estranys fenòmens meteorològics que suggereixen que s'aproxima una presència sobrenatural.

Completa la llista de pel·lícules que concorren al certamen Three sparks, on la prestigiosa cineasta experimental Naomi Uman retrata la transformació d’un enclavament rural muntanyenc del nord Albània, on es cultiven les terres rocoses i es regeixen per lleis arcaiques, basades en els principis de l'honor, les normes de gènere i el comportament socialment acceptable.

Aquests sis títols s'uneixen als anteriorment anunciats en la competició pels màxims guardons del festival: l’espanyola Marina, Unplugged, d’Alfonso Amador; provinent de Palestina, A House in Jerusalem, de Muayad Alayan; la cinta siriana The Wedding Parade, de Sevinaz Evdike; la francesa Toni, en famille de Nathan Ambrosioni; l’història marroquina Deserts, de Faouzi Bensaïdi, i l’italiana Fireworks de Giuseppe Fiorello. 

A més, la Secció Oficial inclou també, fora de competició, el documental italià Massimo Troisi: Somebody Down There Likes Em, dirigit per Mario Martone, que compta amb la participació de Paolo Sorrentino, Michael Radford o Toni Servillo, entre altres.

El festival és organitzat per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Art + Disseny i À Punt Mèdia com a mitjà oficial.

També et pot interessar

stats